Svijet
0

Hiljade evakuiranih zbog požara u Kašmiru

FENA
Požar koji je buknuo u najvećem indijskom skladištu oružja u Kašmiru ubio je dvojicu vatrogasaca, ranio najmanje 15 osoba i još nije ugašen.

Glasnogovornik ministarstva odbrane poručnik A. K. Mathur rekao je da su dva vojna vatrogasaca umrla od ozljeda jer su u požaru granate letjele u zrak, a nad tom se himalajskm regijom podignuo visok stup crnog dima.

Iz sela u radijusu od oko pet kilometara evakuirano je 27 hiljada ljudi, rekao je šef lokalne policije Abdul Ghani Mir u Khrandroou, oko 70 kilometara južno od Srinagara.

Mathur je kazao da ne zna uzrok požara, ali isključuje mogućnost da su ga podmetnuli kašmirski gerilci.

No lokalna gerilska grupa Jamiat-ul-Mujahideen navodno je u faksu indijskoj agenciji Press Trust of India (PTI) preuzela odgovornost za požar. U njenom saopćenju koje je potpisao glasnogovornik skupine Jamil Ahmad kaže se da su u skladište ispalili dvije rakete, objavio je PTI.

Ranjeno je najmanje 35 vojnika i civila, 15 teško, službeno je saopćeno.

Indijska vojska veoma je brojna u Kašmiru gdje se gerilske grupe bore za nezavisnost od većinski hinduske Indije i za pripajanje muslimanskome Pakistanu.

Kašmir je podijeljen između Pakistana i Indije i obje ga zemlje svojataju. U Kašmiru je oko 700 hiljada indijskih vojnika koji se od 1989. bore protiv desetak pobunjeničkih grupa.

U tim je sukobima, prenosi Hina, dosad poginulo više od 68 hiljada ljudi, uglavnom civila.