Otkazani brojni letovi
30

Hiljade domaćinstava u SAD i Kanadi bez struje zbog snježne oluje

D. B.
Velika zimska oluja donijela je obilne snježne padavine i led u dijelove SAD-a i Kanade, zbog čega je upozoreno više od 80 miliona ljudi, a više od 145.000 ih je ostalo bez struje.

Najviše problema je snijeg uzrokovao u jugoistočnim državama, a osim prekida napajanja električnom energijom, došlo je i do otkazivanja nekoliko hiljada letova. Virginija, Georgija te Južna i Sjeverna Karolina proglasile su vanredno stanje. Američka nacionalna meteorološka služba je najavila da se u nekim krajevima očekuje više od 30 cm snijega. Snijeg i led bi mogli dovesti do nestanka struje, oštećenja stabala i opasnosti na putevima.

Na autoputevima su usljed loših vremenskih prilika prijavljene brojne saobraćajne nesreće, a postoji opasnost i od poplava uključujući New York City i dijelove Connecticuta.

U Ontariju u Kanadi, koji graniči s državom New York, izdana su upozorenja na oluju i to za veći dio juga. U Torontu se očekuje 20 cm snijega.

Više od 3.000 letova je otkazano u nedjelju, a u najgoroj situaciji je Međunarodni aerodrom Charlotte Douglas u Južnoj Karolini gdje je otkazano 90 posto letova.

Stanovništvu je savjetovano da ostane u domovima.

Facebook