London
0

Hiljade demonstranata protiv skupa G-20

FENA
Hiljade demonstranata iz svih krajeva Velike Britanije i svijeta okupilo se u subotu po kišnom vremenu u Londonu na velikom maršu za "poslove, pravdu i klimu", u prvom danu sedmice demonstracija uoči samita G-20.

Aktivisti su mahali zastavama i plakatima prkoseći vlažnom vremenu kako bi učestvovali u maršu "Put People First" (Prvo ljudi) koji su izazvani gnjevom zbog troškova od 19 miliona funti za održavanje konferencije u vrijeme ekonomske krize, javila je britanska novinska agencija Press Association.

Marš je organizovala alijansa 150 grupa, uključujući sindikate, dobrotvorna društva, ekološke aktiviste i vjerske organizacije.

Golema policijska operacija je pokrenuta dok su policajci upozorili na prijetnju "bez presedana" koju predstavlja marš, ali su organizatori naglasili da se skup neće pretvoriti u nasilan.

Ministar za klimatske promjene Ed Miliband sastao se s aktivistima prije početka marša te izjavio da "ogromna većina" planira mirne proteste.

Generalni sekretar sindikata TUC Brendan Barber, koji bi trebao održati glavni govor na skupu, izjavio je za BBC Radio 4: "Ako ima drugih grupa koje žele izazivati nevolje, ne želim da ih vidim ni u blizini našeg skupa".

  • Čitao sam da su druge grupe planirale drugačija događanja tokom narednih nekoliko dana. Ako ljudi žele izraziti proteste na druge načine, koji nisu miroljubivi, onda bi trebali otići u drugom pravcu, istakao je Barber.

Biskup Londona Richard Chartrers izjavio je da je atmosfera na skupu "pozitivna", dodajući da bi bila "tragedija" ako skup postane nasilan.

On je za Sky News rekao: "Ovo nije idealno vrijeme za demonstracije ali atmosfera je ovdje ipak veoma pozitivna".