Svijet
0

Hiljade demonstranata na ulicama Atine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje četiri policajca i jedan mladić povrijeđeni su u srijedu u sukobu grčke policije s grupom od više desetaka hiljada demonstranata koji su se Atini i Solunu pridružili generalnom štrajku protiv vladinog plana reformi penzijskog sistema.

Policijski helikopteri nadlijetali su više desetaka hiljada ljudi, prema nekima i 80.000, koji su marširali centrom Atine u dvije odvojene kolone demonstranata, dok je u Solunu, prema policijskim izvorima, na ulice izašlo oko 30.000 ljudi, javio je AP.

Policajci su u Atini upotrijebili suzavac u sukobima s demonstrantima nakon što su ih mladi gađali kamenicama i palili kante za smeće i jedno parkirano vozilo.

Sukobi su izbili na jednom trgu u centru Atine kada su policajci upotrijebili suzavac protiv grupe od oko 300-400 mladih obučenih u crno nekoliko minuta nakon što je smrskan a zatim zapaljen jedan parkirani automobil.

Zbog generalnog štrajka zatvorene su bolnice, banke, sudovi i nijedna javna služba ne radi. Turistička historijska mjesta, uključujući i čuveni Akropolj, zatvorena su.

Avioni su blokirani na aerodromu nakon što su se kontrolori leta pridružili 24-satnom štrajku koji je počeo u ponoć.

Bolnice primaju samo hitne slučajeve, a sudovi su zatvoreni već drugi dan jer su advokati i sudije u utorak započeli 48-satni štrajk.

U štrajku su i novinari tako da nema ni televizijskog ni radio programa.