Pakistan
0

Hiljade civila pobjeglo zbog vojne ofanzive protiv islamista

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na hiljade civila pobjeglo je od vojne ofanzive u kojoj je, prema vojnom izvoru, ubijeno više od 130 islamističkih boraca u jednoj sedmici u mjestu Kyber, na sjeverozapadu Pakistana, objavili su u ponedjeljak lokalni zvaničnici.

Lokalne vlasti ocijenile su da je pobjeglo najmanje 30.000 ljudi, dok ih je prema UN-u nekoliko hiljada.

Slavni prolaz Khyber, glavna pristupna cesta prema Afganistanu putem iz Pakistana, poznat je kao jako uporište talibana koji su sve više povezani s islamističkim borcima, koji napadaju i uništavaju konvoje za sndabdijevanje međunarodnih trupa u Afganistanu.

Vojska redovno pokreće operacije protiv različitih pobunjeničkih skupina već sedmicu dana, te se nakon samoubilačkog napada u kojemu su ubijena 22 pogranična stražara upustila u široku vojnu ofanzivu.

"Oko 30.000 ljudi pobjeglo je zbog vojne operacije u Khyberu i oni su stigli u Peshawar, glavni grad pokrajine Sjeverozapadna granica", javio je u ponedjeljak šef pokrajinske administracije.

Prema Ujedinjenim narodima, brojka od 30.000 je preuveličana.

"Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) ocijenio je da je između 500 i 800 porodica, uglavnom žena i djece, pobjeglo", kazala je glasnogovornica za Pakistan Ariane Rummery.