Svijet
0

Hezbollah vratio Izraelu posmrtne ostatke dva vojnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šiitski pokret Hezbollah koji djeluje u Libanu saopćio je da je u srijedu predao Izraelu posmrtne ostatke dvojice izraelskih vojnika zarobljenih 2006. godine, javila je agencija Interfax.

Predstavnik Hezbollaha Refik Safa je potvrdio da su lijesovi s tijelima Ehuda Goldvassera i Eldada Regeva predani izraelskoj strani.

Ranije, u sklopu sporazuma o razmjeni zarobljenika, Hezbollah je pristao predati Izraelu obojicu vojnika, ali nije precizirao da li su oni živi ili ne.

Izraelski mediji javljaju da je na graničnom prijelazu Rosh Hanikra između Libana i Izraela u srijedu ujutro počela razmjena zatvorenika između Izraela i Hezbollaha, na osnovu dogovora u kome su posredovali Ujedinjeni narodi.

Razmjena, koju je u utorak konačno odobrila izraelska vlada, obuhvata oslobađanje pet libanskih zatvorenika za dva izraelska vojnika oteta u prekograničnom napadu na sjever Izraela 12. jula 2006. godine.

Njihova otmica izazvala je krvavi rat između izraelske vojske i gerilaca radikalnoga islamističkog Hezbollaha. Zato se razmjena smatra posljednjim poglavljem tog sukoba u kome je poginulo 1.200 ljudi u Libanu, najviše civila i 160 Izraelaca, uglavnom vojnika.

Liban je u srijedu proglasio nacionalni praznik povodom razmene, a Hezbollah je pripremio herojski doček oslobođenima jer u izraleksim zatvorima više neće biti boraca te proiranske organizacije.

Vođe Hezbollaha su istaknule da je pristanak na razmenu priznanje poraza Izraela, uvjerenje da će im porasti ugled ne samo u Libanu već i širom arapskog svijeta.

S druge strane, atmosfera u Izraelu je bila tmurna jer se strahovalo da vojnici više nisu živi i da će se vratiti u kovčezima.

Izraelska televizija prikazala je uživo dva kovčega na granici koji su, pod nadzorom Međunarodnog odbora Crvenog križa, predani izraelskim zvaničnicima.

Na osnovu dogovora kome je u ime UN-a posredovao Nijemac Gerhard Konrad predviđena je i razmjena tijela 199 Libanaca i Palestinaca ubijenih prilikom ubacivanja u Izrael i posmrtnih ostataka izraelskih vojnika ubijenih u drugom libanskom ratu.

Za Izrael je posebno teško bilo oslobađanje ozloglašenoga Libanca Samira Kantara, koji je se sa 16,5 godina čamcem ubacio na sjever zemlje i ubio dva Izraelca i djevojčicu.