Svijet
0

Hezbollah traži od vlade da pokrene istragu o ubistvima u Bejrutu

FENA
Hezbollah, vojno najsnažnija grupacija u Libanu, u ponedjeljak je zahtijevao da se sazna ko stoji iza pucnjave u kojoj je ubijeno sedam pristalica opozicije u jednom od najtežih incidenata od građanskog rata u toj zemlji 1975.-1990. godine.

Hezbollah, prosirijska politička stranka, saopćio je da bi svako zataškavanje bilo prijetnja "stabilnosti i građanskom miru" u Libanu, javio je Reuters.

Šiitska muslimanska grupa, koja ima gerilsku vojsku, predvodi opozicijsku kampanju protiv premijera Fuada Siniore i njegove proameričke vlade više od godinu dana.

Sigurnosni izvori javili su da je najmanje 29 ljudi ranjeno u nasilju u nedjelju nakon što je vojska krenula da razbije proteste antivladinih aktivista protiv nestanka struje.

Osma osoba poginula je u južnom Libanu kada ju je udario automobil tokom protesta protiv pucnjave, saopćili su izvori.

Vojska, koja je pucala u zrak kako bi rastjerala demonstrante, pokrenula je istragu ne bi li otkrila ko stoji iza ubistava.

"Da li su oni koji su pali kao mučenici i oni koji su ranjeni stradali od vojnih hitaca i ako je tako, ko je naredio vojnicima da pucaju? Ili je to možda bila i druga strana, i koja je bila?" - pita Hezbollah u saopćenju za javnost.

Grupa je saopćila kako smatra vlasti odgovornim "za svaku kap prolivene krvi".

Škole i univerziteti su zatvoreni da bi se obilježio dan žalosti koji je objavila vlada. Vrijeme i mjesto sahrane tek treba da budu objavljeni.