Nastavak tenzija
426

Hezbollah ponovo prijeti Izraelu: Ako ne dobijemo šta želimo, krećemo u eskalaciju

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lider libanske organizacije Hezbollah Hassan Nasralah upozorio je Izrael da bi moglo doći do eskalacije sukoba ukoliko se ne ispune zahtjevi Libana kada je riječ o pomorskoj granici između država.

U televizijskom govoru koji je održan u petak, Nasralah je negirao da je Hezbolah umiješan u bilo kakve aktivnosti u pomorskom sporu i tekućih pregovora o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine čiji su dio bili Sjedinjene Američke Države i Iran.

Ipak, lider organizacije koju podržava Iran upozorio je Izrael da se zbog svog ponašanja približava eskalaciji.

"Ako se libanskoj državi ne da ono što želi, krenut ćemo u eskalaciju, čak i ako nuklearni sporazum bude potpisan. Ako američki posrednici dođu i daju libanskoj državi ono što želi, mi ćemo krenuti ka smirivanju situacije, bez obzira da li će postojati nuklearni sporazum ili ne", rekao je Nasrallah.

Sporna teritorija između Libana i Izraela (Foto: Twitter)
Sporna teritorija između Libana i Izraela (Foto: Twitter)

Poručio je kako oči Libanaca ne bi trebale biti usmjerene u Beč gdje se održavaju pregovori između SAD-a i Irana.

"Oči Libana trebale bi se usmjeriti u Kariš, morsku granicu i sjever Izraela", rekao je Nasralah.

Upravo Kariš predstavlja lokaciju o kojoj se pregovara kada je riječ o granici i izraelskom plinskom polju na moru, a na koje pravo polaže i Liban.

Liban i Izrael polažu pravo na oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora. Zvaničnici Libana tvrde kako Kariš predstavlja dio teritorije koji izaziva spor između dvije države, dok Izrael ističe kako se Kariš nalazi u međunarodno priznatim ekonomskim vodama ove države i da tu nema ništa sporno.