Svijet
0

Hezbollah neće biti razoružan

FENA
Predstavnik libanskog Hezbollaha u Iranu Abdullah Safieddin izjavio je u ponedeljak da se šiitska milicija neće razoružati" i da će moći da "uvozi oružje" iz inozemstva.

"Neće biti razoružavanja, rezolucija UN-a to ne zahtijeva", kazao je predstavnik u razgovoru za dnevni list Shargh, objasnivši da "onoliko dugo koliko libanska vojska nije sposobna da brani zemlju mi moramo da je branimo".

Rezolucija UN-a 1701 koja je 14. augusta omogućila prekid rata između Izraela i Hezbollaha u Libanu poziva Liban da primijeni rezolucije i sporazume "koji zahtijevaju razoružavanje svih naoružanih grupa u Libanu".

Ona poziva na uspostavljenje "zone isključenja za sve naoružane osobe" u južnom Libanu gdje su borci šiitske stranke prIsutni. Ali, Safieddin objašnjava da njegov pokret "neće pomaknuti svoje snage", jer se Hezbollah sastoji od stanovnika južnog Libana koji se ne mogu protjerati".

Rezolucija je odlučila da bi trebalo spriječiti prodaju i isporuku oružja svima osim libanskoj državi. Safieddin je kazao da "ako se osjeti potreba, bit će moguće uvesti oružje u Liban".

On je potvrdio da će Hezbollah ostati onakav kakav je iako je ostavio mogućnost da pokret stavi jači akcenat na svoju političku ulogu.