Svijet
14

Hezbolah zaprijetio Saudijskoj Arabiji odmazdom ukoliko pogubi šiitskog poglavara al-Nimra

Anadolija
Irački pokret Hezbolah zaprijetio je Saudijskoj Arabiji odmazdom ukoliko pogubi šiitskog poglavara Nimr al-Nimra koji je osuđen na smrt prije četiri dana zbog "poticanja pobune".

Prema informacijama lokalnih medija, generalni sekretar Hezbolaha Abbas Muhammadavi zaprijetio je Saudijskoj Arabiji u subotu.

"Sve ono što pripada Saudijskoj Arabiji u Iraku neće biti sigurno ukoliko se pogubi al-Nimr. Jasno je da će biti posljedica", saopćio je Muhammadavi.

Nimr je uhapšen još u julu 2012. godine zbog protesta šiita u dijelovima Qatifa tokom 2011. i 2012. godine. Vlasti Saudijske Arabije optužile su ga i zbog odupiranja tokom hapšenja, naglašavajući kako je otvorio vatru na vojnike. 

Nimrov advokat Sadeq al-Jabran na svom Twitter profilu kazao je da je sud odbio izvršenje kazne poznatije kao "Hadd al-Haraba" a koji podrazumijeva javno prikazivanje tijela osuđenika nakon pogubljenja. 

Nakon prijetnjii Hezbolaha, vlasti Saudijske Arabije još uvijek nisu davale nikakve komentare povodom izrečenih prijetnji Hezbolaha.