Gađali vojne ciljeve
49

Hezbolah tvrdi da je u petak izveo devet napada na Izrael, posljednji u ponoć

A. L.
Foto: X
Foto: X
Libanska militantna organizacija Hezbolah kaže da je cijeli petak provodila napade na razne izraelske lokacije na južnoj granici Libana, gađajući vojne ciljeve i vojnike.

Preuzela je odgovornost za devet napada, od kojih je prvi bio u jutarnjim satima i bio je usmjeren na položaj izraelskih trupa u blizini Hunina.

Šest napada došlo je tokom noći, a posljednji je uključivao raketni napad na vojnike u blizini Metule u Izraelu oko ponoći.

Grupa je takođe saopštila da je od početka rata izgubila 168 boraca, od kojih su četiri ubijena u petak.

Podsjetimo, Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova jučer je pisalo diplomatskim misijama u zemlji s upitom imaju li rezervne generatore i satelitske telefone u slučaju "sigurnosne eskalacije", zbog straha da bi rat s Hamasom mogao prerasti u širi sukob.

Diplomati u Izraelu najviše su zabrinuti upravo zbog situacije na zajedničkoj granici s Libanom, gdje je posljednjih sedmica eskalirala prekogranična vatra između izraelskih snaga i Hezbolaha.

Nakon Hamasovog napada u oktobru, Izrael je zahtijevao da Hezbolah povuče svoje snage nekih 30 kilometara sjeverno od granice između Libana i Izraela.

U pokušaju da spriječe da neprijateljstva prerastu u pravi rat, američki dužnosnici pokušavaju postići kompromis koji bi mogao uključivati povlačenje snaga Hezbolaha oko 10 kilometara od granice, dok bi se broj službenih libanskih trupa u blizini granice povećao.

Međutim, ljudi koji su učestvovali u razgovorima rekli su FT-u prošle sedmice da su pregovori još uvijek u ranoj fazi i da postoje značajne prepreke za postizanje bilo kakvog dogovora, uz jedno upozorenje:

"Diplomatija i rat su trenutno u utrci - a nismo sigurni ko će pobijediti."