Sukob se rasplamsava
39

Hezbolah raketirao Izrael koji je odgovorio napadom borbenim avionima na Libanon

B. R.
Sreenshot: IDF
Sreenshot: IDF
Izrael je borbenim avionima danas napao Libanon, što je bio odgovor na raketni napad libanonske militantne grupe Hezbolah.

Na meti izraelskih borbenih aviona bilo je više lokacija na jugu Libanona. Izraelske odbrambene snage (IDF) su na društvenoj mreži X objavile nekoliko videosnimaka napada, a na kojima se vidi da su gađali građevine i ruralna područja.

Kako su saopćili, gađani su teroristički odred, lansirno mjesto, vojna zgrada i teroristička infrastruktura. Ukazali su da su pogodili Hezbolahove lokacije u Aita al-Sha'abu, Yaronu i Ramyi.

Izraelskom napadu borbenim avionima je prethodio Hezbolahov raketni napad na sjeverna područja Izraela, dodatno raspirujući bliskoistočni sukob. Libanonska grupa tvrdi da su lansirali 62 rakete prema izraelskoj bazi za zračno osmatranje koja se nalazi na planini Meron za koju su naveli da su je uspjeli pogoditi. S druge strane, izraelska vojska tvrdi da je ispaljeno 40 raketa na području spomenute planine, ali nisu spomenuli da je baza pogođena.

Hezbolah je poručio da je raketni napad "početni odgovor" na ubistvo visokog dužnosnika palestinske militantne grupe Hamas Saleha al-Arourija koje se desilo ranije ove sedmice kod Bejruta. Sumnja se da je ovo ubistvo počinio Izrael.

Čelnik Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah je najavio osvetu za ubistvo al-Arourija. Izjavio je da bi izostanak libanonske reakcije ovu državu učinilo ranjivom na izraelski napad. Kako je objavio Euronews, dojam je da je Nasrallah očekivao reakciju cijele libanonske javnosti, bez obzira na rizik da sukob između Hezbolaha i Izraela potpuno eskalira. Tada nije govorio o tome kako će Hezbolah reagovati.