Domet 300 km
117

Hezbolah posjeduje moćne ruske protivbrodske projektile koji su prijetnja čak i mornarici SAD-a

F. H.
Foto: Military-today.com
Foto: Military-today.com
Snažni ruski protivbrodski projektili koje je nabavio Hezbolah daju mu sredstva da ispuni prikrivenu prijetnju svog vođe protiv američkih ratnih brodova i naglašavaju ozbiljne rizike svakog regionalnog rata, kažu izvori upoznati s arsenalom grupe, piše Reuters.

Vođa Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah prošle je sedmice upozorio Washington da njegova grupa sprema nešto za američke brodove raspoređene u regiji otkako je prošlog mjeseca izbio rat između palestinske grupe Hamas i Izraela, potresajući širi Bliski istok.

Dva izvora u Libanu upoznata s arsenalom grupe koju podupire Iran kažu da je mislio na Hezbolahove znatno poboljšane protivbrodske raketne sposobnosti, uključujući projektil Yakhont ruske proizvodnje s dometom od 300 kilometara.

Izvještaji medija i analitičara godinama su ukazivali da je Hezbollah nabavio projektile Yakhont u Siriji nakon tamo raspoređeni prije više od deset godina kako bi pomogli predsjedniku Basharu al-Assadu u borbi tokom građanskog rata.

Washington kaže da njegov pomorski raspored u Sredozemlju, koji se sastoji od dva nosača aviona i njihovih pratećih brodova, ima za cilj spriječiti širenje sukoba odvraćanjem Irana, koji podržava skupine uključujući Hamas, Hezbollah i Palestinski islamski džihad.

Hezbolah doživljava američke ratne brodove kao direktnu prijetnju zbog njihove sposobnosti da pogode skupinu i njene saveznike.

Nasrallah je u govoru u petak rekao da ih američki ratni brodovi u Sredozemnom moru ne plaše i neće ih uplašiti

"Pripremili smo se za flote kojima nam prijetite", rekao je.

Bijela kuća je nakon što je Nasrallah održao govor u petak rekla da Hezbolah ne smije iskorištavati rat Hamasa i Izraela, a Sjedinjene Američke Države ne žele da se sukob proširi na Liban.

Jedan od izvora rekao je kako su se Hezbolahove protubrodske sposobnosti enormno razvile od 2006., kada je skupina prvi put pokazala da može napasti plovilo na moru tako što su pogodili izraelski ratni brod u Sredozemnom moru tokom rata s Izraelom.

"Tu je Yakhont, a naravno ima i drugih stvari osim njega", rekao je izvor, ne navodeći pojedinosti.

Izvor je dodao da bi korištenje ovog oružja od Hezbolaha protiv neprijateljskih ratnih brodova značilo da je sukob eskalirao u veliki regionalni rat.

Tri sadašnja i jedan bivši američki dužnosnik rekli su da je Hezbolah napravio impresivan niz oružja, uključujući protubrodske projektile.

"Očito pridajemo puno pozornosti tome... i ozbiljno shvaćamo njihove mogućnosti", rekao je jedan dužnosnik, ne komentirajući izravno je li skupina imala projektil Yakhont.

Dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti kako bi iskreno komentarisali Hezbolahove mogućnosti.

Američki dužnosnici dodali su da američka pomorska moć nedavno raspoređena u regiji uključuje odbranu od nadolazećih projektila. Nisu elaborirali.

Pentagon je rasporedio ratne brodove u istočnom Mediteranu od 7. oktobra, kada su naoružani pripadnici Hamasa napali Izrael iz Pojasa Gaze u napadu za koji Izrael kaže da je ubio 1400 ljudi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od tada je ubijeno više od 10.000 Palestinaca, kažu palestinski dužnosnici.

Nasrallah je u petak upozorio Washington da sprječavanje regionalnog rata ovisi o zaustavljanju izraelskog napada. Hezbolah razmjenjuje vatru s izraelskim snagama na libanskoj granici od 8. oktobra. To označava najozbiljniju eskalaciju tamo od rata 2006. godine.

Ali Hezbolah je do sada upotrijebio samo djelić svog arsenala i nasilje je uglavnom ograničeno na granično područje.

Druge grupe povezane s Iranom, poput jemenskih Hutija, također su ispalile bespilotne letjelice prema Izraelu, dok su šiitske muslimanske milicije koje podržava Iran pucale na američke snage u Iraku i Siriji.

Yakhont koji se lansira sa zemlje približava se svojoj meti na maloj visini, 10 do 15 metara od zemlje,kako bi izbjegao otkrivanje, navodi se u izvješću Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sjedištem u Washingtonu.

Yakhont, varijanta projektila P-800 Oniks koji je prvi put predstavljen 1993., razvijen je 1999. za izvoz od strane ruske odbrambene tvrtke i može se lansirati iz zraka, zemlje ili podmornice, rekao je CSIS.

Nasrallahov govor u petak označio je jedno od njegovih dosad najsnažnijih upozorenja Sjedinjenim Američkim Državama, koje njegovu grupu smatraju odgovornom za samoubilački napad koji je uništio stožer američkih marinaca u Bejrutu 1983., ubivši 241 vojnika, te za samoubilački napad na američku ambasadu iste godine koji je ubio 63 osobe.

Nasser Qandil, libanonski politički analitičar blizak Hezbollahu, objasnio je kako se projektili Yakhont u arsenalu grupe mogu koristiti protiv američkih ratnih brodova, u komentarima na svom privatnom Youtube kanalu objavljenom prošlog mjeseca.

Projektil je opisao kao najvažniju nagradu Hezbollahovog angažmana u ratu u Siriji, gdje je grupa pomogla preokrenuti tok građanskog rata u Assadovu korist.

"Da, Hezbollah je pripremljen i spreman", rekao je Qandil.

Dva izvora koja su razgovarala s Reutersom rekla su da je Hezbollah nabavio oružje iz Sirije dok se borio za podršku Assadu, čiju je vojsku Rusija već dugo naoružavala.

Hezbollah drži svoj arsenal i način na koji dolazi pod velom tajne. U rijetkim komentarima na tu temu 2021. Nasrallah je objasnio kako je grupa preko Sirije došla do protutenkovskih raketa Kornet ruske proizvodnje.

U intervjuu za televizijsku kuću al-Mayadeen, rekao je da je sirijsko ministarstvo odbrane kupilo oružje od Rusije za sirijsku upotrebu, a Hezbolah ga je kasnije uzeo kao oblik podrške odbrani Libana.

Moskva je 2010. rekla da je potpisala ugovor o slanju protubrodskih krstarećih projektila uključujući verziju Yakhonta u Damask.