Moćni dron
44

Hezbolah objavio snimak rušenja izraelske bespilotne letjelice Hermes 450 iznad Libana

F. H.
Screenshot
Screenshot
Libanski Hezbolah objavio je snimak obaranja izraelskog drona Hermes 450 iznad grada al- Ashiya u južnom Libanu sinoć oko 22:50 sati po lokalnom vremenu.

Također Hezbolah je gađao dvije zgrade koje su koristili izraelski vojnici u naselju Metulla, postigavši direktan pogodak kao odmazdu za nedavne izraelske napade na južna sela i civile, posebno na grad Kfar Kila.

Hezbolah je potvrdio da su ove dvije operacije došle kao podrška postojanom palestinskom narodu u Pojasu Gaze i njihovom otporu.

Kasnije je glasnogovornik izraelske vojske priznao da je izraelski dron oboren iznad Libana nakon što ga je pogodila raketa zemlja-vazduh.

Izraelski list Maariv objavio je da je raketa zemlja-vazduh ispaljena na bespilotnu letjelicu izraelskih snaga koja je letjela u vazdušnom prostoru Libana, potvrđujući direktan pogodak.

Elbit Hermes 450 je izraelska bespilotna letjelica srednje veličine (UAV) srednje veličine dizajnirana za taktičke dugotrajne misije. Ima izdržljivost od preko 20 sati, s primarnom misijom izviđanja, nadzora i komunikacije.

Ima mogućnost nošenja četiri rakete Rafael Spike