Šef izraelske vojske
57

Herzi Halevi upozorio: Hezbolah će platiti visoku cijenu za svoje napade na sjeverni Izrael

L. S.
Šef IDF-a Herzi Halevi
Šef IDF-a Herzi Halevi
Nakon što je sinoć libanska grupa Hezbolah, koju podržava Iran, ispalila seriju raketa na izraelsku vojnu bazu šef izraelske vojske Herzi Halevi upozorio je da će grupa platiti visoku cijenu za taj čin.
"Kao odgovor na cionističku agresiju u blizini grada Baalbeka, Hezbolah je gađao bazu na Golanskoj visoravni sa 60 raketa Katjuša", navela je grupa u saopštenju nakon izvedenog napada.

Večeras je stoga uslijedila prijetnja Halevija kad je upozorio da će Hezbolah "platiti veoma visoku cijenu" za svoje kontinuirane napade na sjeverni Izrael.

"Hezbolah je 7. oktobra u večernjim satima odlučio da se pridružuje. Za to mora platiti vrlo visoku cijenu", rekao je Halevi tokom procjene na sjeveru Izraela.

Halevi je rekao da IDF "poduzima prave korake" kako bi omogućio da se 80.000 raseljenih Izraelaca iz pograničnih zajednica u Libanu vrati u svoje domove. Rekao je da kao rezultat akcija IDF-a "Hezbolah više nije blizu ograde".

"Mislim da će se stanovnici, ako postupimo ispravno, vratiti prije svega zbog sigurnosti. Da vratimo ljude sa sigurnošću i kvalitetom života, država će se znati potruditi", dodao je on.

Usred eskalacije, američki State Department je rekao da SAD ne žele dalje da rastu tenzije između Izraela i Hezbolaha, dodajući da je Izrael uvjerio Washington da želi diplomatsko rješenje tog pitanja.