{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hersh: Obama je lagao o Bin Ladenovoj smrti kako bi pokupio slavu za sebe

11.5.2015. u 11:42
81
78
Hersh: Obama je lagao o Bin Ladenovoj smrti kako bi pokupio slavu za sebe
81
Hersh: Obama je lagao o Bin Ladenovoj smrti kako bi pokupio slavu za sebe
Foto: EPA
Dobitnik Pulitzerove nagrade novinar Seymour Hersh optužio je američkog predsjednika Baracka Obamu da je lagao o načinu na koji je ubijen vođa terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Laden s ciljem da pokupi slavu za sebe.
Prema Hershovim riječima, američka vlada je lagala svijetu o načinu na koji je ubijen Bin Laden te su sakrivene činjenice, od čega je Obama imao velike koristi.

Pakistanska vlada je navodno godinama držala Bin Ladena u Abbottabadu, naselju u kojem većinom žive vojni zvaničnici. CIA je doznala za njegovu lokaciju nakon što je visoki pakistanski oficir otkrio te informacije u nadi da će dobiti nagradu od 25 miliona eura.

Hersh je otkrio da je Obamina administracija pregovarala s pakistanskom vladom prije napada na Bin Ladenovo sklonište, ali da je javnosti saopćeno da se radilo o tajnoj misiji.

Novinar tvrdi da su pakistanske obavještajne službe prekinule električnu mrežu prije nego su američki vojnici napali objekt, kako bi se izbjegla intervencija lokalne vojske.

U Hershovom izvještaju se navodi da nije bilo velike pucnjave, kao i da su ispaljeni meci samo kada je ubijen Bin Laden.

Obama je navodno skrivao istinu kako bi povećao svoju popularnost prije izbora.

Hersh također tvrdi da Bin Laden nije sahranjen u moru, nego u Afganistanu.

"Pakistanskim vojnicima je naređeno da napuste lokaciju čim čuju helikoptere. Grad je bio u mraku, prekinuto je napajanje električnom energijom", rekao je Hersh.

Amerikanci su tvrdili da su u kući u kojoj se skrivao Bin Laden pronašli važne dokumente, ali Hersh to demantuje.

"Bijela kuća je morala ostaviti utisak da je Bin Laden i dalje operativno važan, inače nije bilo opravdanja za njegovo ubistvo. Zbog toga je smišljena druga priča o mreži kurira koji su dolazili i odlazili sa memorijskim stickovima i instrukcijama. Sve je to trebalo pokazati da je Bin Laden i dalje važan. Izmišljene su laži", naveo je Hershov neimenovani izvor.

Bijela kuća se još uvijek nije oglasila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: