Svijet
81

Hersh: Obama je lagao o Bin Ladenovoj smrti kako bi pokupio slavu za sebe

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Dobitnik Pulitzerove nagrade novinar Seymour Hersh optužio je američkog predsjednika Baracka Obamu da je lagao o načinu na koji je ubijen vođa terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Laden s ciljem da pokupi slavu za sebe.

Prema Hershovim riječima, američka vlada je lagala svijetu o načinu na koji je ubijen Bin Laden te su sakrivene činjenice, od čega je Obama imao velike koristi.

Pakistanska vlada je navodno godinama držala Bin Ladena u Abbottabadu, naselju u kojem većinom žive vojni zvaničnici. CIA je doznala za njegovu lokaciju nakon što je visoki pakistanski oficir otkrio te informacije u nadi da će dobiti nagradu od 25 miliona eura.

Hersh je otkrio da je Obamina administracija pregovarala s pakistanskom vladom prije napada na Bin Ladenovo sklonište, ali da je javnosti saopćeno da se radilo o tajnoj misiji.

Novinar tvrdi da su pakistanske obavještajne službe prekinule električnu mrežu prije nego su američki vojnici napali objekt, kako bi se izbjegla intervencija lokalne vojske.

U Hershovom izvještaju se navodi da nije bilo velike pucnjave, kao i da su ispaljeni meci samo kada je ubijen Bin Laden.

Obama je navodno skrivao istinu kako bi povećao svoju popularnost prije izbora.

Hersh također tvrdi da Bin Laden nije sahranjen u moru, nego u Afganistanu.

"Pakistanskim vojnicima je naređeno da napuste lokaciju čim čuju helikoptere. Grad je bio u mraku, prekinuto je napajanje električnom energijom", rekao je Hersh.

Amerikanci su tvrdili da su u kući u kojoj se skrivao Bin Laden pronašli važne dokumente, ali Hersh to demantuje.

"Bijela kuća je morala ostaviti utisak da je Bin Laden i dalje operativno važan, inače nije bilo opravdanja za njegovo ubistvo. Zbog toga je smišljena druga priča o mreži kurira koji su dolazili i odlazili sa memorijskim stickovima i instrukcijama. Sve je to trebalo pokazati da je Bin Laden i dalje važan. Izmišljene su laži", naveo je Hershov neimenovani izvor.

Bijela kuća se još uvijek nije oglasila.