Pucao na radne kolege
0

Herojska intervencija: Američka policija objavila snimak napada na banku u Kentuckyu

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Američka policija objavila je snimak kamera nekoliko policajaca koji su dan ranije intervenirali u banci u američkom gradu Louisvilleu, u državi Kentucky, gdje je naoružani napadač ubio petoricu svojih kolega, a ranio osmero.

Višeminutni montirani video prikazuje dolazak nekoliko policajaca, od kojih je jedan potpuni početnik, u zgradu banke, kako joj prilaze stepenicama te trenutak kada 25-godišnji počinitelj počinje pucati u njih.

Policajac Nickolas Wilt, koji je samo desetak dana prije napada položio policijsku zakletvu, pogođen je metkom u glavu, a njegov kolega Cory Galloway ranjen je u rame.

Galloway se odmah povlači i nakon nekog vremena uspijeva pogoditi strijelca iza zida ispod stepenica.

"Mislim da sam ga pogodio. Mislim da je pao na zemlju", javlja kolegama na radiju. "Osumnjičeni je pao na zemlju. Izvedite policajca (odatle)."

Galloway je u napadu zadobio lakše povrede, Wilt je u kritičnom, ali stabilnom stanju u bolnici. Zamjenik načelnika policije Louisvillea Paul Humphrey ocijenio je reakciju ovoih policajaca kao herojsku.

"Učinili su tačno ono što su morali učiniti kako bi spasili živote", rekao je, ističući da otkako su policajci stigli na lice mjesta, počinitelj nikoga nije ustrijelio.

Prema policiji, napadač je koristio legalno kupljenu poluautomatsku pušku AR-15. Kako prenosi BBC News, puška će sada ići na javnu aukciju prema zakonu Kentuckyja. To, između ostalih, smeta gradonačelniku Louisvillea Craigu Greenbergu.

"Prema sadašnjem zakonu Kentuckyja, jurišna puška koja je korištena za ubistvo pet naših susjeda i pucanje na policajce koji su reagirali bit će jednog dana prodana na aukciji. Razmislize o tome. To ubojito oružje vratit će se na ulice", rekao je Greenberg.