Hvalila terorističke napade
1

Heroina trga Tahrir ostala bez američke nagrade

SRNA
Samira Ibrahim
Samira Ibrahim
Sjedinjene Države otkazale su dodjelu nagrade egipatskoj aktivistkinji Samiri Ibrahim, nakon saznanja da je ona hvalila terorističke napade na new York i Washington 11. septembra 2001. godine.

Ibrahimova je trebalo da danas, uz još devet žena, primi "Međunarodnu nagradu za hrabrost", ali je to otkazano nekoliko sati prije početka ceremonije.

Domaćini ceremonije su američki državni sekretar John Kerry i prva dama Michelle Obama.

Međutim, otkriveno je da je Ibrahimova putem svog profila na društvenoj internet stranici Twitter slala antiameričke i antisemitske komentare.

Portparol State Departmenta Victoria Nuland rekla je da je dodatnim provjerama donijeta odluka da Ibrahimovoj ne bude dodijeljena nagrada.

State Department ističe da se godišnjom dodjelom "Međunarodne nagrade za hrabrost" odaje počast "posebno iskazanoj hrabrosti i rukovođenju u zastupanju prava žena i njihovo osposobljavanje, uz često izlaganje velikom riziku".

Nešto ranije, Nulandova je rekla da je Ibrahimova odabrana "zbog iskazane hrabrosti u vrijeme protesta na trgu Tahrir u Kairu".

Pošto su se u javnosti pojavili izvještaji o njenim komentarima, Ibrahimova je rekla da je njen profil na Twitteru bio na meti hakera.

Američki dnevnik Weekly Standard piše da je Ibrahimova u poruci objavljenoj u augustu prošle godine navela: "Eksplozija u autobusu sa izraelskim turistima u Burgasu u Bugarskoj. Danas je veoma sladak dan prepun slatkih vijesti".

Povodom 11. septembra ona je napisala: "Danas je godišnjica napada. Neka se svake godine ponovi, da Amerika gori".