Svijet
13

Heroina sa Sibira: Četverogodišnjakinja pješačila na minus 34 stepena da pomogne bolesnoj baki

Klix.ba
Siberian Times
Siberian Times
Saglana Salachak, četverogodišnja djevojčica koja je prepješačila osam kilometara kroz hladne sibirske divljine kako bi pomogla svojoj bolesnoj baki, proglašena je heroinom u ruskoj republici Tuva.

Ona je živjela sa dedom i bakom na farmi duboko u tajgi u blizini mongolske granice. Od najbližeg sela bili su udaljeni oko 20 kilometara, a od najbližih komšija osam kilometara.

Prošlog mjeseca djevojčica je primijetila da se njena baka ne pomjera. Nakon razgovora sa slijepim dedom, odlučila je da ode do iduće farme po pomoć, prenosi Guardian. Krenula je ranom zorom na put kada je temperatura iznosila -34 stepena celzijusa, a sa sobom je ponijela samo kutiju šibica u slučaju da mora upaliti vatru.

Trebalo joj je nekoliko sati da prepješači osam kilometara kroz snježne nanose uz obalu rijeke. Na sreću, nije zapela u snijegu, koji joj je ponekad bio i do prsa, niti je naišla na vukove, koji su često napadali stoku njenih dede i bake.

"Tuva je jednostavno puna vukova koji jedu živu stoku. U mraku je lako mogla naletjeti na čopor", kazao je Semyon Rubtsov, voditelj spasilačke ekipe.

Nakon osam kilometara pješačenja, zbog grmlja i drveća, četverogodišnja Saglana skoro je prošla pored kuće prvih komšija. Jedan od mještana, koji je bio ispred kuće, ugledao je djevojčicu. Odmah su pozvali doktore iz sela da pregledaju Saglanu, a poslije su se zaputili prema njenoj baki. Nažalost, ustanovljeno je kako je Saglanina baka umrla od posljedica srčanog udara.

Djevojčica je poslije svega izjavila da nije bila uplašena što je hodala sama kroz šumu.

"Samo sam hodala i hodala dok nisam stigla do komšija. Ponekad mi je bilo jako hladno i stvarno sam željela nešto pojesti", kazala je Saglana.

Iako je dobila smrzotine, Saglana se brzo oporavila. Danas živi u socijalnom centru, gdje je prije nekoliko dana proslavila svoj peti rođendan. Lokalni mediji proglasili su je heroinom.