Svijet
0

"Hemijski Ali" u trojki za pogubljenje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iračke vlasti pogubit će istovremeno tri pripadnika bivšeg režima Saddama Husseina, među njima i Saddamova rođaka "Hemijskog Alija", koji su osuđeni na smrt zbog genocida, javili su u srijedu lokalni mediji.

Ali Hassan al-Hajid, poznatiji kao Hemijski Ali, osuđen je u junu na smrt, zajedno s bivšim ministrom odbrane Sultanom Hashimom Ahmadom i bivšim zapovjednikom vojnih operacija Husseinom Rashidom al-Takritijem, zbog pokretanja brutalne kampanje protiv Kurda osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Al-Majid je dobio nadimak Hemijski Ali zbog trovanja iračkih Kurda plinom u operaciji iračkih snaga, podsjeća njemačka agencija DPA.

"Irački kabinet poziva na pogubljenje trojice osuđenih u saglasnosti s odlukom suda", prenosi list Al-Saba saopćenje kabineta.

Pogubljene Al-Majida, Hashima i Al-Takritija bilo je odgađano zbog toga što je tročlano predsjedničko vijeće podržavalo samo izvršenje smrtne kazne nad Hemijskim Alijem, čemu se suprotstavlja premijer Nuri al-Maliki.

Hashima i Takritija mnogi suniti vide kao profesionalne vojnike koji su samo izvršavali naređenja.

Potpredsjednik sunit Tarki al-Hashimi pokrenuo je kampanju da se poštedi Hashim, koji se s druga dva osuđenika nalazi u američkom zatočeništvu.

Vojska SAD-a će iračkim vlastima predati tri zatvorenika tek kada se zvanični Bagdad dogovori o njihovom pogubljenju.