Neumorni političar
0

Helmut Kohl nakon operacije poslije srčanog udara redigira dvije knjige

FENA
Helmut Kohl
Helmut Kohl
Bivšem 82-godišnjem kancelaru Helmutu Kohlu ugrađen je pacemaker u februaru, saopćio je u ponedjeljak berlinski ured njemačke agencije DPA o "ocu" njemačkog ujedinjenja.

"Helmut Kohl se potpuno povukao (iz javnog života). Bio je bolestan zbog srčanog problema", izjavio je njemačkoj agenciji Marion Scheller, zvaničnik ovog ureda, potvrdivši informacije časopisa "Neue Post".

Bivši čelnik konzertivaca se dobro oporavio nakon ove operacije, rekao je on. On radi na redakciji dvije knjige i pozdravlja predstojeću proslavu 30. godišnjice njegovog stupanja na mjesto kancelara.

Bivši političar kojem aktuelna kancelarka Angela Merkel duguje svoj politički uspon, postao je kancelar 1. oktobra 1982. godine.

On je vladao Njemačkom do 1998. godine, što je rekord po dužini. On je bio jedan od najvećih arhitekata Evrope i Reunifikacije utvrđene 3. oktobra 1990. godine.

Kohl je potpuno napustio političku scenu 2002. godine nakon afere crnih fondova njegove stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Kohl, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, treba da se nađe u središtu manifestacije koja će obilježiti godišnjicu njegovog dolaska na vlast 27. septembra u Berlinu, u prisustvu Angele Merkel i bivšeg predsjednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa.