Evropska perspektiva BiH
0

Heinrich-Boll Stiftung organizira predavanje i raspravu

FENA
Heinrich-Böll-Stiftung organizuje u četvrtak u Berlinu predavanje i diskusiju s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem i zastupnicom u njemačkom Saveznom parlamentu Marieluise Beck o temi Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina se posljednjih mjeseci uveliko neprimjetno razvila u zemlju na zapadnom Balkanu koja zadaje problem Evropi

S prijevremenim odlaskom najvišeg predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji jugoistočne Evrope, visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, politička kriza, koja se razvijala godinama, postala je očigledna.

Zaoštravana konfrontacija između dominirajućih etničkih stranaka, paraliza institucija na nivou države i Federacije BiH, reformski proces koji je u zastoju, kao i povratak govora u javnom diskursu o mogućim nasilnim sukobljavanjima, glavna su obilježja ove krize.

Postoji opasnost da u procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana Bosna i Hercegovina zaostane. To je razlog više za zabrinutost jer se unutar same Evropske unije povećava broj glasova onih koji zahtijevaju okončanje (ili pak samo jednu dužu pauzu) politike proširenja.

Utoliko je za domaće aktere i za EU značajnije odgovoriti na neka osnovna pitanja, među kojima je i to kako se Bosna i Hercegovina može vratiti na put reformi i osigurati svoju evropsku perspektivu te na koji način strukturirati prelazak Ureda visokog predstavnika (OHR) u Ured specijalnog predstavnika EU?

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj će predstaviti perspektive za evropsku integraciju svoje zemlje i o tome na kraju razgovarati sa zastupnicom u njemačkom Saveznom parlamentu Marieluise Beck.

Ovaj događaj se organizuje u saradnji s Ambasadom Bosne i Hercegovine i Ars Bosnae e.V.