Kontroverzni zakon
82

Hebrejski postaje jedini službeni jezik u Izraelu, arapski degradiran

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski parlament je usvojio nacrt zakona kojim se Izrael definira kao "država-nacija židovskog naroda", u okviru kojeg je modificiran kontroverzni članak kojim se predviđalo osiguravanje novih lokaliteta za Židove.

Usvojenim tekstom zakona sa 62 glasa za i 55 protiv određuje se da hebrejski postaje jedini službeni jezik Izraela, dok je ranije arapski imao identičan status kao hebrejski, te nalaže da su "židovska naselja (u Izraelu) od nacionalnog interesa", prenosi Haarets.

Premijer Benjamin Netanyahu izrazio je zadovoljstvo glasanjem.

"To je odlučan trenutak u historiji izraelske države koji je naš jezik, našu himnu i našu zastavu uklesao u mramor", izjavio je on.

U modificiranom tekstu se tvrdi da "država smatra kako je razvoj židovskih naselja od nacionalnog interesa te da će država poduzeti mjere za poticanje, napredovanje i služenje tom interesu".

U prethodnoj verziji nacrt zakona spominjao je mogućnost osnivanja lokaliteta isključivo namijenjenih židovima, što je isključivalo arapske izraelske građane koji čine 17,5 posto ukupnog izraelskog stanovništva, većinski židovskog. Zakon daje pravo na samoodređenje samo Židovima.