Svijet
0

HDZ: Odluka SDP-a potpuna dezorijentiranost

FENA
Glasnogovornik HDZ-a RH Ratko Maček danas je potpunom dezorijentiranošću nazvao odluku SDP-a da bi mandatar za sastavljanje vlade lijevog centra, umjesto Ljube Jurčića, trebao biti SDP-ov predsjednik Zoran Milanović.

"Očito je da SDP ne može održati ni jedno svoje obećanje. Kako vjerovati Milanoviću, koji je do prije pet dana tvrdio da je Jurčić najkvalitetniji čovjek za vođenje Vlade, a sada ga se odriče na ovakav način. Što bi se tek dogodilo koalicijskim partnerima, ako bi bili dovoljno neoprezni da koaliraju s takvim čovjekom", rekao je Maček novinarima u središnjici HDZ-a, prenosi Hina.

Upitan hoće li odluka SDP-a olakšati toj stranci stvaranje koalicije lijevog centra, ponovio je da je HDZ izborni pobjednik, te da će sastaviti koalicijsku vladu.

Na pitanje pregovara li HDZ i s HNS-om odgovorio je, "HDZ ade razgovarati sa svima osim sa SDP-om"

Predsjednica HSLS-a Ðurđa Adlešić izjavila je kako je SDP-ova odluka vrlo važna promjena koja može utjecati na odluku kome će se prikloniti koalicija HSS-HSLS, dok je predsjednik HSS-a Josip Friščić kazao da kako je nakon te odluke konačno jasno tko će iz opcije lijevog centra pokušati sastaviti vladu.

"Ta promjena je vrlo važna i može utjecati na odluku oko toga kome ćemo se prikloniti", odgovorila je Adlešić na novinarski upit je li koalicija sada bliža SDP-u.

Nakon što je, zajedno s Friščićem, obavila konzultacije s predsjednikom države Stjepanom Mesiæem, Adlešić je izvijestila da ju je Milanoviæ jutros obavijestio o tome da preuzima odgovornost za sastavljanje vlade, te da mu je poruèila kako smatra da je puno bolji premijerski kandidat od Jurèiæa, kao i da bi SDP, da se Milanoviæ na taj korak odluèio ranije, vjerojatno ishodio bolji izborni rezultat.

Friščić je, također na novinarsko pitanje je li sada bliži SDP-u, kazao kako i stranke i javnost konačno znaju tko ispred opcije lijevog centra želi sastaviti vladu, ali i naglasio da takva promjena (Milanović, a ne Jurčić) ne mijenja broj saborskih mandata.

Čelnica HNS-a Vesna Pusić poručila je da će HNS podržati čelnika SDP-a Zorana Milanovića kao mandatara nove vlade, a SDP-ov potez da Milanović na toj poziciji zamijeni dosadašnjeg SDP-ovog premijerskog kandidata Ljubu Jurčića ocijenila je logičnim.

"Za nas je to logičan potez, s obzirom da je Milanović pridonio izbornom rezultatu SDP-a, a zbog pozicije da okuplja parlamentarnu većinu njegova je dužnost da preuzme odgovornost koju je ovom odlukom formalno i preuzeo", kazala je Pusić.

Upitana je li HNS spreman potpisati koalicijski sporazum s HSS-om i HSLS-om kojim bi se nova vlada obvezala ispuniti sve njihove zahtjeve, odgovorila je da će se sastaviti zajednički koalicijski sporazum koji mogu prihvatiti sve stranke. "Nema sumnje da bi pronašli zajednički jezik. To u ovom času nije upitno", kazala je predsjednica HNS-a.