Izbori u Japanu
0

Hatoyama: "Narod je sit vladajuće koalicije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođa japanske opozicije Yokio Hatoyama pozdravio je rezultate, kako je rekao "izborne revolucije", koji nagovještavaju uvjerljivu pobjedu njegove stranke Demokratske stranke Japana (DPJ).

Hatoyama (62) je, kako su javile agencije, ocijenio da je "narod sit" vladajuće stranke, prenijela je agencija Kyodo.

Elektronski mediji su objavili da je DPJ osvojila 300 od 480 poslaničkih mjesta u donjem domu parlamenta, što je čak tri puta više od glasova Liberalno-demokratske stranke (LDP) premijera Taroa Asa, koja je na vlasti 54 godine.

"Nećemo biti arogantni i slušat ćemo narod. Ljudi su bijesni zbog sadašnje politike i vladajuće koalicije. Osjećamo da narod zaista želi promjenu", rekao je Hatoyama kasno u nedjelju.

U međuvremenu je japanski premijer Taro Aso najavio ostavku na mjesto šefa LDP-a, nakon očiglednog poraza stranke na parlamentarnim izborima i u telefonskom obraćanju čestitao DPJ-u.

Nakon objavljivanja prvih rezultata Bijela kuća je saopćila kako je uvjerena da će i sa novom vlašću odnosi između SAD-a i Japana ostati čvrsti.

"Uvjereni smo da će čvrst savez SAD–Japan i blisko partnerstvo između naše dvije zemlje nastaviti da se razvijaju i pod vodstvom nove vlade u Tokiju", naveo je u saopćenju glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

"Predsjednik Barack Obama očekuje blisku saradnju s novim japanskim premijerom na širokom spektru globalnih, regionalnih i bilateralnih pitanja", dodao je Gibbs.

Hatoyama je, međutim, u obraćanju, rekao da se Japan želi "distancirati od američke vanjske politike" i "postati nezavisniji".