Svijet
0

Hatami smatra katastrofom odbacivanje reformskih kandidata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši iranski predsjednik Mohammad Hatami ocijenio je "katastrofom" diskvalificiranje hiljada reformskih kandidata za parlamentarne izbore od 14. marta, te ocijenio da taj fenom prijeti islamskoj revoluciji.

"Diskvalificiranje kandidata od strane izvršnih odbora je katastrofa", rekao je on, prema saopćenju koje je objavila Isna u srijedu navečer.

Reformist Mohammad Reza Aref, koji je obavljao funkciju potpredsjednika dok je Hatami bio predsjednik (1997-2005), odlučio je da ne učestvuje na parlamentarnim izborima iako je njegova kandidatura prihvaćena jer je većina njegovih najbližih suradnika diskvalificirana.

Izvršni odbor, zadužen za organiziranje izbora, koji zavisi od ministarstva unutarnjih poslova, diskvalificirao je oko 2.000 kandidata, među njima mnogobrojne reformiste.

Reformski dužnosnici ocijenili su da odbacivanje ovih kandidatura ugrožava njihove šanse u odnosu na konzervativce, koji imaju većinu u parlamentu.

"Ono što je jako tužno jeste aktuelna tendencija diskvalificiranja kandidata, koja kompromitira revoluciju, sistem i dobrobit iranskog društva " rekao je Khatami.

Hatami, jedna od glavnih figura reformskog tabora, intenzivirao je posljednjih mjeseci napade na politiku ultrakonzervativnog Mahmuda Ahmedinedžada, njegovog nasljednika.

"Ako se ova tendencija nastavi, to će postati jako opasno" upozorio je on.

Veliki ajatolah Nasser Makarem Shirazi javno je kritikovao odbacivanja kandidatura velikih branilaca religije te zatražio od Vijeća čuvara da pokaže "milost prema onima koji podržavaju sistem i poštuju ga".