Ban Ki-moon
0

"Haškom tribunalu treba još nekoliko godina"

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je u New Yorku da je Haškom sudu potrebno još nekoliko godina da završi svoj posao i kako bi to pitanje trebalo razmotriti "ako i kada" budu uhićena preostala dva haška bjegunca – Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Ki-moon je u sjedištu UN-a izjavio kako "postoji široka saglasnost" da je Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) "potrebno najmanje nekoliko godina, otprilike do 2013. godine" da završi svoj posao, iako je predviđeno da sud počinje smanjivati obim aktivnosti već krajem ove godine.

"Ako i kada budu uhapšena preostala dva bjegunca, onda ćemo ponovno morati razgovarati o tome kako da se prilagodimo ili da to prepustimo drugim mehanizmima, o čemu su već razgovarali predstavnici ICTY-a i Vijeća sigurnosti UN-a" , rekao je generalni sekretar u utorak uvečer, objavljeno je na web stranici UN-a.

U ICTY-u su do sada okončani postupci protiv više od 120 optuženih osoba, a u toku je na desetine sudskih i žalbenih postupaka.