Svijet
0

Haško tužiteljstvo ograničilo tzv. "zločinački pothvat" na 7 osoba

FENA
Haško tužiteljstvo je u prijedlogu nove izmjene optužnice u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač", kojeg je uputilo predraspravnom vijeću Haškog suda, ograničilo broj sudionika zajedničkog zločinačkog pothvata na sedam osoba.

Članovi tog pothvata, prema haškom tužiteljstvu su, uz trojicu optuženih hrvatskih generala Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača, i bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman s najbližim suradnicima bivšim ministrom obrane Gojkom Šuškom, te generalima Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom, javila je Hina.

Druge nižerangirane neimenovane osobe, koje su u ranijim verzijama optužnice bile također navedene kao sudionici zajedničkog zločinačkog pothvata, u ovom su prijedlogu izmjene optužnice 'prevedene' u osobe koje imaju funkciju instrumenta u izvršenju zločina.

Time je Haško tužiteljstvo uskladilo optužnicu "Gotovina, Čermak i Markač" s novom suženom definicijom zajedničkog zločinačkog pothvata usvojenom u nedavnoj pravomoćnoj presudi u predmetu "Brđanin".

"U svjetlu presude Žalbenog vijeća u predmetu Brđanin tužiteljstvo više ne navodi da su zajedničkim zločinačkim pothvatom obuhvaćeni svi glavni počinitelji i drugi čije je ponašanje dovelo do zločina", piše u obrazloženju tužiteljstvo.

U optužnici se za nekadašnje nižerangirane neimenovane sudionike pothvata sada kaže da se radi o osobama koje su sudionici pothvata "upotrijebili ili s njima surađivali" u izvršenju zločina protiv srpskog stanovništva i njihove imovine. U te osobe tužiteljstvo uključuje i osobe kojima su trojica optuženih "zapovijedali ili nad njima imali djelotvornu kontrolu."

"Oni koji su korišteni ili su surađivali sa sudionicima zajedničkog zločinačkog pothvata uključuju: razne časnike, dužnosnike i članove hrvatskih vlasti i političkih struktura na svim razinama (uključivši one u općinskoj vlasti i lokalnim organizacijama), razne prvake i članove HDZ-a, razne časnike i pripadnike HV-a, specijalnu policiju, civilnu policiju, vojnu policiju i druge obavještajne i sigurnosne snage RH, te druge osobe znane i neznane".

Dok se svi ostali pojavljuju u prethodnim verzijama optužnice, nova na tom popisu je vojna policija.

Tužiteljstvo u prijedlogu izmjena optužnice u prvoj točki optužnice kojom se trojicu optuženih tereti za progon kao zločin protiv čovječnosti nabraja pojedinačna djela koja su točkom obuhvaćena. U obrazloženju tužiteljstvo tvrdi kako se ne radi o uvođenju novih činjenica niti novih pravnih osnova optužbe.

Dok su u ranijim verzijama optužnice trojica generala tom točkom bila optužena za "progon krajinskih Srba na političkoj, rasnoj i/ili vjerskoj osnovi", novi prijedlog poimence navodi da su Gotovina, Čermak i Markač" odgovorni za djela progona krajinskih Srba uključujući: deportaciju i prisilno premještanje, razaranje i paljenje srpskih kuća i poduzeća, pljačku javne i privatne srpske imovine, ubojstva i druga nehumana djela uključujući granatiranje civila i zlostavljanje; nezakonite napade na civile i civilne objekte; nametanje restriktivnih i diskriminatornih mjera uključujući nametanje diskriminatornih zakona, diskriminatornu eksproprijaciju imovine; nezakonita zatočenja, nestanke".