{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haško tužilaštvo neće reagovati na tvrdnje iz Karadžićevog pisma

F
5.8.2008. u 14:34
0
1
Haško tužilaštvo neće reagovati na tvrdnje iz Karadžićevog pisma
0
Haško tužilaštvo neće reagovati na tvrdnje iz Karadžićevog pisma
Haško tužilaštvo je najavilo da neće reagirati na navode koje je Radovan Karadžić iznio u pismu upućenom Tribunalu i zatražilo je da Sudsko vijeće “izda instrukcije” optuženome kako da podnosi bilo kakve zahtjeve, javio je Justice Report.
“Ovaj dopis nije podnesak baziran na bilo kojem pravilu o postupku i dokazima i zahtijeva da Tužilaštvo nagađa o njegovim proceduralnim i stvarnim osnovama, kao i olakšavajućim okolnostima. Tužilaštvo neće odgovoriti na njega, osim ako to ne bude tražilo Pretpretresno vijeće”, navodi se u saopćenju Haškog tužilaštva.

Tužilaštvo još navodi da traži da Pretpretresno vijeće “razmotri mogućnost izdavanja instrukcija i minimuma zahtjeva koje bi optuženi trebalo da zna ukoliko želi poslati neki podnesak, kako bi Tužilaštvo moglo odgovoriti a Pretpretresno vijeće donijeti odluku”.

Radovan Karadžić je 31. jula, nakon što se prvi put pojavio pred Tribunalom u Haagu, Pretpretresnom vijeću poslao pismo u kojem na četiri stranice navodi “neregularnosti” koje su se desile od momenta kada je podignuta optužnica protiv njega, pa do dolaska u Haag.

U pismu je ratni predsjednik Republike Srpske naveo da je nakon rata potpisao sporazum s Richardom Holbrookeom, bivšim američkim izaslanikom za Balkan, prema kojem će biti oslobođen krivičnog gonjenja, ukoliko se povuče iz javnog i političkog života.

Također je istakao da je u Srbiji uhapšen tri dana ranije nego što je to javnosti saopćeno te da je bio otet i lišen svih prava prije dovođenja u beogradski specijalni sud za ratne zločine.

Karadžić, kojeg je Haško tužilaštvo optužilo za genocid u BiH, u svom pismu je izrazio i zabrinutost da proces koji će se voditi protiv njega neće biti regularan.

Radovan Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu. U trenutku hapšenja posjedovao je lažne dokumente na ime Dragan Dabić.

Na listi haških bjegunaca još se nalaze Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: