Predmet Karadžić
0

Haški tribunal i Tužilaštvo u iščekivanju

Sarajevo-x.com
Haški tribunal i Tužilaštvo još uvijek nisu saopćili imena sudija i tužilaca koji će biti uključeni u predmet Radovan Karadžić. Više podataka bit će dostupno tek nakon njegovog dolaska u Haag i smještanja u pritvorsku jedinicu.

“Predsjednik Suda još uvijek nije imenovao pretpretresnog sudiju za slučaj Karadžić. To i neće moći učiniti do njegovog dolaska u pritvorsku jedinicu. Za prvostepeni postupak bit će nadležno Sudsko vijeće 1, ali panel od troje sudija još uvijek nije imenovan”, istakla je Nerma Jelačić, glasnogovornica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen za genocid u BiH, pred MKSJ-om bi se trebao naći do kraja ove sedmice, nakon što je poslije 13 godina skrivanja uhapšen u Beogradu 21. jula 2008.

Prema pravilima MKSJ-a, Karadžić bi se o krivici trebao izjasniti u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudijom ili pretresnim vijećem.

Istovremeno, ni Tužilaštvo u Haagu još uvijek nije odlučilo koji će tužilac predvoditi slučaj Radovana Karadžića, kako saznajemo od glasnogovornice Olge Kavran.

Kavran je također istakla da Tužilaštvo nije odlučilo ni da li će mijenjati postojeću optužnicu, odnosno da li će je usklađivati sa dokazima koji su proteklih godina prikupljeni.

Optužnica protiv Radovana Karadžića posljednji put je izmijenjena 2000. godine. U njoj se, između ostalog, bivšem članu Vrhovne komande Oružanih snaga RS-a na teret stavljaju genocid i zločini počinjeni od 1992. do 1995. godine na području čitave BiH, a posebno u Sarajevu i Srebrenici.

Posljednja koja je radila na slučaju Radovana Karadžića bila je bivša glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte, kojoj je mandat istekao 2007. godine. Ona je prve dvije optužnice iz 1995. godine, koje su ukupno imale 36 tačaka, spojila u jednu, koja ima 11 tačaka.