{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haški sud dosudio kosovskom novinaru 7.000 eura kazne

F
FENA
24.7.2008. u 12:58
0
0
Haški sud dosudio kosovskom novinaru 7.000 eura kazne
0
Haški sud dosudio kosovskom novinaru 7.000 eura kazne
Haški tribunal dosudio je u četvrtak kosovskome novinaru Batonu Haxhiuju kaznu od 7.000 eura zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka na suđenju bivšem vojnom zapovjedniku kosovskih Albanaca, objavio je ICTY.
Haxhiu je u članku objavljenom na Kosovu otkrio identitet te navodno prebivalište zaštićenog svjedoka na suđenju vojnome zapovjedniku Ramushu Haradinaju i drugima, objavio je Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u priopćenju za medije.

"Ponašanje optuženog moglo je ugroziti sigurnost svjedoka i njegove obitelji i ugroziti povjerenje u učinkovitost zaštitnih mjera Suda te odvratiti svjedoke od suradnje s Tribunalom", obrazložio je u četvrtak sudac Alfons Orie.

U presudi stoji kako je temeljno važno za rad suda da "hrabri pojedinci koji dolaze ispričati svoju priču pred sudom, često o traumatičnim i bolnim iskustvima", mogu to učiniti "u sigurnosti zaštitnih mjera".

Pri izricanju presude Haxhiuju, sudsko vijeće uzelo je u obzir novinarevu suradnju s tužiteljstvom u istrazi slučaja Haradinaj, ali i u na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Milanu Milutinoviću i drugima optuženima za ratne zločine na Kosovu.

Optužnica protiv Haxhiuja bila je podignuta 1. travnja, a on se na sudu 21. svibnja izjasnio da se ne osjeća krivim. Suđenje je održano 24. lipnja kada je tužiteljstvo zatražilo kaznu od 15.000 eura.

Haxhiu je jedan od trojice optuženih za otkrivanje tajnih podataka svjedoka tijekom suđenja Haradinaju i drugima. Druga dvojica, bivši ministar kulture Astrit Haraqija te jedan od njegovih savjetnika Bajrush Morina čekaju suđenje u rujnu jer su pokušali odgovoriti jednog svjedoka od svjedočenja u procesu Haradinaju.

U travnju je ICTY oslobodio Haradinaja optužbi za etničko čišćenje srbijanskih civila, na veliko nezadovoljstvo Srbije koja je optužila sud da se "izruguje pravdi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: