Svijet
0

Hartmann: Đinđić je namjeravao izručiti Mladića

FENA
Bivši predsjednik srbijanske vlade Zoran Đinđić namjeravao je izručiti Haaškom sudu Ratka Mladića, izjavila je bivša glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann. Prema njenim riječima, NATO se nije odazvao pozivu za hapšenje Mladića, a zapadne sile nisu reagovale na Đinđićev prijedlog.

”Đinđić je pokušavao uspostaviti vezu sa zapadnim silama kako bi izručio Mladića, ali one nisu reagovale”, rekla je Hartmann za subotnji broj "Vesti", novina koje na srpskom jeziku izlaze u Frankfurtu.

Đinđić je 28. juna 2001. u povodu izručenja Slobodana Miloševića u Haag nazvao glavnu tužiteljicu Haaškog suda Carlu Del Ponte i ponudio joj i izručenje Mladića.

Uvjet je bio da NATO reagira i uhapsi ga u roku od četiri sata, jer se Mladić u tom trenutku nalazio u Beogradu. Međutim, pomoć NATO-a nije stigla.

"Ne znam što se dogodilo", izjavila je Hartmann.

Na pitanje, zašto je Đinđić izručio Miloševića ako ona sama u svojoj knjizi tvrdi da ni Washington ni Bruxelles nisu tražili njegovo izručenje, Hartmann je odgovorila da je Đinđić želio što je brže moguće ispuniti međunarodne obaveze kako bi donio napredak Srbiji.

Ona je u razgovoru s novinarima "Vremena" ponovila tvrdnje iz svoje nedavno objavljene knjige, da SAD, Francuska i Velika Britanija namjerno dopuštaju da se Ratko Mladić i Radovan Karadžić skrivaju pred Haagom.

Hartmann je od 2000. do 2007. godine bila glasnogovornica Carle Del Ponte, a prije toga je radila kao dopisnica iz Beograda za francuski list "Le Monde".