Očistite mine
349

Harry zatražio od svjetskih lidera da ispune obećanje dato princezi Diani nakon njene posjete BiH

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Princ Harry govorio je na prijemu povodom globalne akcije "Svijet bez mina do 2025." o naslijeđu svoje majke princeze Diane i njenoj zabrinutosti o ovom problemu. Zamolio je sve učesnike ove kampanje da pomognu i održe obećanje koje su joj dali, a to je svijet bez mina.

Harry je ispričao priču o posjeti princeze Diane i Kena Rutherforda Bosni i Hercegovini 1990-ih godina. Tada se princeza susrela s dječacima koji su ostali bez obje noge nagazivši na minu. Ovaj susret, rekao je Harry, ostavio je dubok utisak na nju.

Kada se vratila iz BiH u Veliku Britaniju Diana je rekla svijetu da mora nešto uraditi i zaustaviti proizvodnju i prodaju mina širom svijeta. Istakla je kako se mora uraditi nešto da bi se sačuvali životi djece.

Dječaci koji su inspirisali Dianu Malik i Žarko prisustvovali su ovom događaju. "Oni su danas odrasli muškarci. Dvanaest godina kasnije, obojica se muče s fizičkim i emocionalnim ranama te sa velikim troškovima za svoje proteze", rekao je Harry.

Naglasio je kako je potrebno samo 100 miliona eura, što je jednako plati profesionalnog sportiste, da se očiste zemlje koje imaju najveći problem s minama. Među njima su Afganistan, Kambodža i Šri Lanka.

"Vjerujem da možemo svijet očistiti od mina do 2025. godine. Imamo znanje, vještine i resurse da to postignemo. Učinimo buduće generacije posebnim i završimo ono što smo počeli", zaključio je princ Harry.