Nastavni plan
0

Harry Potter obavezna literatura u Velikoj Britaniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Harry Potter, popularni čarobnjak autorice J. K. Rowling, našao se u nastavnom planu za učenike naprednog engleskog jezika te tako potaknuo rasprave o srozavanju edukativnih standarda u Velikoj Britaniji.

Centar za pripremu i polaganje ispita (Assessment and Qualifications Alliance) predložio je da se knjiga 'Harry Potter i kamen mudraca' uvrsti u nastavni plan, piše Daily Mail.

Međutim, mnogi se stručnjaci boje da bi takav potez mogao utjecati na kredibilitet britanskog obrazovanja. Profesor Alan Smithers, stručni savjetnik Istražnog odbora za obrazovanje, rekao je: 'Svrha predmeta engleske knjiženost je da pruži klasična djela kako bi ljudi shvatili svijet i svoje mjesto u svijetu kako su ga autori doživjeli. Mislim da se Harry Potter nikako ne uklapa u taj koncept. To može biti zabavna knjiga, ali ne znam zašto bi trebali zabavljati ljude."

Polaznici prvog stupnja engleske književnosti i jezika ipak će od iduće godine izučavati prvi nastavak romana o Harryju Potteru.

Između ostalog, morat će napisati seminarski rad o teoretskom pristupu djelu J. K. Rowling te glavne sadržajne linije i događaje povezati s vremenom u kojem je roman nastao. Također će morati napisati karticu teksta vlastite priče inspirirane pričom o Harryju Potteru.