Svijet
0

Harper obećao saradnju u borbi protiv ekonomske krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kanadski premijer Stephen Harper izjavio je u srijedu da će sarađivati sa svim strankama tokom globalne finansijske krize nakon što je njegova Konzervativna stranka pobijedila na nacionalnim izborima, ali nije uspjela dobiti parlamentarnu većinu.

Harper je sazvao jučerašnje izbore u nadi da će njegova stranka osvojiti većinu i postati prvi svjetski lider koji se suočio s glasačima od izbijanja finansijske krize, javio je AP. Umjesto toga, konzervativci će još jednom biti prisiljeni da se oslanjaju na podršku opozicije u usvajanju budžeta i zakona - kao što su i činili od izborne pobjede u 2006.

Harper je nastojao oslikati pozitivnim tonovima izborne rezultate u srijedu, ukazujući na povećani broj osvojenih mjesta u parlamentu i obećavajući saradnju.

"Pokazali smo da manjinska vlada može funkcionirati i u ovo vrijeme globalne ekonomske nestabilnosti mi dugujemo Kanađanima da to još jednom pokažemo. Pružamo ruku svim članovima svih stranaka tražeći od njih da se zajednički okupimo kako bismo zaštitili ekonomiju od ove svjetske finansijske krize", izjavio je Harper.

Uz skoro sve prebrojne glasove, kanadska izborna agencija javila je na svom web siteu da su konzervativci osvojili ili vode u utrci za 143 od 308 mjesta u parlamentu, što predstavlja pomak s ranijih 127 mjesta koje je stranka držala u parlamentu.

Konzervativnoj stranci potrebno je da osvoji 155 mjesta u parlamentu kako bi samostalno vladala.

Odziv glasača u utorak iznosio je 59 posto, najniži u kanadskoj historiji.