Svijet
0

Harčenko: Bez mandata misija EU je nelegalno na Kosovu

FENA
Predstavnik Rusije u posredničkoj "trojci" međunarodne Kontakt grupe Aleksandar Bocan-Harčenko zalaže se za nastavak pregovora Beograda i Prištine bez rokova i upozorava da bi nezavisnost Kosova bila presedan za Bosnu i Hercegovinu i Gruziju.

"Rezolucija UN-a 1244 obavezuje nas na potragu za kompromisnim rešenjem za Kosovo. Samo kompromis Beograda i Prištine može donijeti mir regionu, i to ne samo na Kosovu. Intenzivni neformalni razgovori u Badenu nažalost nisu donijeli nikakav rezultat, ali je uspostavljena jedna bolja atmosfera koju treba iskoristiti za dalje diskusije", kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Presse".

Na konstataciju da je budući premijer Kosova Hašim Tači kazao da je moguće pregovarati još sto godina a da se ništa neće promijeniti, ruski diplomat je objasnio da će od "Vijeća sigurnosti UN-a i nacionalnih vlada zavisiti da li će Priština nastaviti da pregovara".

Na pitanje da li će se Rusija založiti kod generalnog sekretara UN za nastavak pregovora, Bocan-Harčenko je najavio da će Moskva ostati pri svom stavu i da o tome razgovarati ne samo sa prvim čovjekom svjetske organizacije, već i članicama Vijeća sigurnosti.

Dalje je kazao da do sada nije bilo reakcije na zalaganje Moskve od strane generalnog sekretara UN-a jer on čeka izvještaj posredničke trojke.

Govoreći o izvještaju trojke ruski diplomat je objasnio da se u njemu neće naći prijedlog za budući status Kosova.

"SAD i Rusija imaju različite stavove. Zbog toga ne možemo imati zajedničke zaključke. Mi smo za nastavak pregovora, a druge države u Kontakt grupi smatraju da je taj proces iscrpljen", istakao je on.

Prema njegovim riječima, trojka će naredne nedjelje imati susrete s rukovodstvom Beograda i Prištine, dodajući da ne isključuje da bi jedna ili druga strana mogla predstaviti nove elemente.

"Beograd je svoj stav do kraja razvio i spreman je da pristane na maksimum samoupravljanja", podvukao je ruski diplomat ističući da ostaje okvir da suverenitet Beograda na Kosovu ostane očuvan, ali da unutar tog okvira ima mogućnosti za "pomjeranje".

On je uvjeren da, iako trenutno dvije strane imaju "dva različita okvira" za buduće rješenje Kosova, postoji mogućnost da se taj razdor u budućnosti premosti.

Na pitanje koliko dugo treba da dalje pregovaraju Beograd i Priština Bocan-Harčenko je podvukao da vještački rokovi nisu od pomoći.

"Oni ne podstiču strane na fleksibilnost. Mi ćemo insistirati da ne bude takvih rokova", objasnio je on.

Bocan-Harčenko je negirao da Rusija želi da zamrzne konflikt ukazujući da trenutno gotovo nema šanse za postizanje kompromisnog rešenja, ali da će se, ako se nastave pregovori, te šanse pojaviti.

"Jednostrani koraci krše Rezoluciju UN-a 1244 i to ćemo jasno podvući. Kršenje neće staviti van snage ovu rezoluciju. Očekujemo jako tešku situaciju po druge zamrznute konflikte. Kosovo stvara opasan presedan", rekao je on, dodajući da su provincije Gruzije jako škakljiva tema za Rusiju, i da je neosnovano zastupati stav da je Kosovo jedinstven slučaj.

Bocan-Harčenko je, odgovarajući na konstataciju da se radi o različitim konfliktima, istakao da ljudi u takvim zamrznutim konfliktima misle da imaju ista prava ako Kosovo može postati nezavisno.

"Kosovo bi bilo loš primjer po Bosnu, a stanje tamo je jako krhko", upozorio je ruski diplomat, podvukavši da Rusija podržava univerzalne principe u rješenju konflikata koje se oslanjaju na međunarodno pravo i da je protiv duplih standarda, prenio je Tanjug.