Svijet
0

Haraju zemljotresi, erupcije, oluje, vrućine...

FENA
Zemljotresi su u petak uzdrmali Tajvan i Japan, erupcija vulkana na indonezijskom otoku Sulawesi natjerala je hiljade stanovnika da napuste svoje domove, bilans žrtava tropske oluje Kaemi u Kini dostigao je 32, dok je nezapamćeni toplotni val u Kaliforniji odnio 90 života.

Zemljotres jačine 6,1 stepen Richterove skale pogodio je u petak Tajvan u 03.40 sati po lokalnom vremenu, a njegov epicentar bio je lociran 82 kilometra istočno od tajvanske luke Nanao, saopćio je meterološki zavod.

Zemljotres se osjetio i u prijestonici Taipeiju, a za sada nema podataka o žrtvama i materijalnoj šteti, kao ni u slučaju zemljotresa jačine 5,9 stepena Richterove skale koji je, u 04.40 sati po lokalnom vremenu pogodio grupu manjih ostrva na jugozapadu Japana.

Epicentar zemljotresa je lociran oko 40 kilometra ispod površine okeana, u blizini otoka Jonaguni, oko 2.120 kilometara jugozapadno od Tokija, a kako je saopćeno iz metereološke agencije, ne postoji opasnost od nastanka plimskog vala, cunamija.

Ukupno 3.941 stanovnik pet sela na indonezijskom otoku Sulawesi evakuiran je nakon što je vulkan Karangetang počeo izbacivati lavu i oblake dima, saopćili su indonezijski zvaničnici.

Broj žrtava tropske oluje Kaemi, koja je u utorak pogodila obale Kine, dostigao je 32, dok se 65 ljudi vodi kao nestalo, pošto su jake kiše izazvale poplave i klizišta, izvijestila je agencija Xinhua.

Bilans žrtava je porastao pošto su vlasti istočne provincije Anhui prijavile još četiri smrtna slučaja.

Najteže pogođena nevremenom je oblast Jangsi, gdje su 23 osobe nastradale, a 53 se vodi kao nestale, navela je kineska agencija.

Leševi se gomilaju u mrtvačnicama usljed nezapamćenog toplotnog vala koji je prije dvanaest dana pogodio američku državu Kalifornija i do sada odnio 90 života.

Nezabilježena vrućina primorala je zdravstvene ekipe da idu od vrata do vrata kako bi provjerile zdravstveno stanje starijih sugrađana nadajući se da će tako spriječiti porast broja žrtava.

Iako je živa na termometru neznatno opala u nekim dijelovima Kalifornije, u Fresnu i Backerfieldu se očekuje da temperatura dostigne 43 stepena.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger najavio je otvaranje 75 centara s klimatizacijom širom države koji bi bili dostupni ugroženim građanima.