Meksiko
0

Hapšenje vojnika zbog saradnje s narkobandama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko desetaka meksičkih vojnika uhapšeno je pod sumnjom da sarađuju s narkokartelom "Gulf", saopćila je u petak meksička vojska, dodajući kako je ovo dodatni udarac kampanji predsjednika Felipea Calderona u borbi protiv narkobandi.

U saopćenju se navodi da su vojnici osumnjičeni za saradnju sa četiri općinska policajca centralne savezne države Aguaskalientes koji pružaju zaštitu pripadnicima narkokartela "Gulf", prenijela je agencija Reuters.

Hapšenje je uslijedilo nakon što je Calderon poslao još nekoliko stotina vojnika u grad Huares, na severu Meksika, u pokušaju da stane na put narkobandama u čijim je sukobima prošle godine poginulo više od 6.000 ljudi.

Otkako je postao predsjednik 2006. godine, Calderon je angažirao vojsku da se suprotstavi organiziranom kriminalu, jer su vojnici manje korumpirani od policajaca.

Nekoliko posljednjih hapšenja, međutim, pokazalo je da je korupcija prisutna i u najvišim redovima meksičkih sigurnosnih snaga – jedan član predsjednikova osiguranja je mjesečno primao mito od 100.000 dolara.

Narkokartel "Gulf" vodi borbu oko kontrole glavnih puteva krijumčarenja droge s rivalom "Sinaloa", čiji je glavni vođa najtraženiji čovjek u Meksiku Joaquin "El Chapo" (Kratki) Guzmán.