Svijet
0

Hapšenje u Rijeci potvrda sprege srbijanske mafije i kolumbijskih narkobosova

FENA
Hapšenje srbijanskog državljanina Veselina Tomića, osumnjičenog da je organizirao krijumčarenje 41 kilograma kokaina uz Južne Amerike u Europu, posljednja je potvrda organizirane sprege ljudi iz Srbije s kolumbijskim narkobosovima.

Ta linija krijumčarenja droge potječe još od početka 90-ih godina, u vrijeme najvećeg kolumbijskog bosa Pabla Eskobara, piše u utorak beogradski list Blic dodajući da su se imena mijenjala, ali su veze ostale iste.

List pod naslovom "Srpski put droge iz Kolumbije" piše kako "desetak Srba ima visoke i dobre pozicije u Kolumbiji, izvorištu krijumčarenja kokaina". "Najveće isporuke vezuju se za nekoliko kriminalnih skupina: zloglasnu srpsko-crnogorsku skupinu "Amerika", njihove nasljednike u beransko-primorskom klanu, njihov ogranak u BiH, ljude bliske Sretenu Jociću-Amsterdamu", kaže izvor Blica blizak istragama koje se protiv kokainskih bosova vode u srbijanskom MUP-u. Za jednu od tih skupina bio je vezan i uhićeni Tomić, navodi list.

Tomić (45), bivši jugoslavenski reprezentativac u karateu, uhapšen je i priveden u istražni centar Županijskog suda u Rijeci zbog sumnje da je organizirao šverc kokaina vrijednog oko milion i 650 hiljada eura. Kokain nije stigao do svoje europske destinacije jer je posada hrvatskog broda, u vlasništvu brodarske firme Uljanik plovidba, na kojem se droga nalazila, otkrila pošiljku, izvijestila hrvatsku policiju, fotografirala pošiljku i potom je u međunarodnim vodama bacila u more. Tomića je u petak navečer uhapsila granična policija u pokušaju prelaska iz Hrvatske u Srbiju, dok je njegov hrvatski pomagač, Dragan Jokić, kormilar na brodu kojim je droga trebala biti prevezena, uhapšen krajem oktobra.

Po pisanju Blica, za Tomića je zainteresirano nekoliko svjetskih policija. Njegovo ime, kao dio krijumčarske ekipe, dovodi se u vezu s nekoliko kokainskih isporuka iz Južne Amerike u zapadnu Europu. Tomić je već duže vrijeme pod prismotrom, praćeni su njegovi kontakti, a hapšenje u Rijeci je finale dugo spremane policijske akcije, navodi izvor Blica.

U tekstu se, uz ostalo, navodi kako je "jedan od ključnih igrača u Južnoj Americi i Beograđanin, poznat javnosti i kao pripadnik podzemlja, ali i kao osoba koja visoko kotira u srbijanskom jet-setu". "Ta osoba trenutno vuče konce iz Kolumbije prema Hrvatskoj i Sloveniji", tvrdi izvor Blica dodajući da je riječ o istim kontaktima na kojima su profitirale vođe kriminalnog "zemunskog klana".