Serge Brammertz
0

Hapšenje Mladića test za kredibilitet EU-a

FENA
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Serge Brammertz (Foto: Arhiv/AP)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je danas da hapšenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića ostaje test za kredibilitet Evropske unije (EU) na unutarnjem i vanjskom planu, prenose agencije.
  • Mnogi političari su mi dali do znanja da je, ipak, 15 godina prošlo, da je stabilnost na Balkanu važna i da se mora gledati naprijed. Ja svakom savjetujem da u Srebrenici priča s preživjelima..... za te žrtve to nije jučer.To je svaki dan, kazao je glavni haški tužilac u intervjuu za njemački konzervativni list Welt.

Mladić je pred Haškim tribunalom 1995. optužen za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, ali je nedostupan tom ad hok sudu Ujedinjenih naroda.

Brammertz je naglasio da bez pravnog raščišćavanja činjenica nema pomirenja i da onda stabilnost Balkana ostaje teoretska stvar. Ukazujući da je kod mladih ljudi prisutna veća svijest, Brammertz je kazao kako je zabrinjavajuće to da je i dalje u Srbiji 65 posto ispitanika protiv hapšenja Mladića.

  • Nije normalno da se oni za koje se pretpostavlja da su odgovorni za najteže zločine na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata još u dijelu stanovništva smatraju herojima. Oni su, također, odgovorni za to što te zemlje nisu u Evropskoj uniji, smatra Brammertz.

Glavni haški tužilac je naglasio da su mnoga hapšenja u prošlosti bila moguća, jer je iz Bruxellesa, Washingtona i drugih mjesta bio vršen pritisak.

Na pitanje iz Welta da li se plaši da će pritisak za hapšenje Mladića oslabiti i da će šanse za hapšenje biti nula, Brammertz je kazao da tužilaštvo nije izgubilo podršku.

A upitan koliko je smrt još jednog haškog optuženika, Slobodana Miloševićeva, prije okončanja suđenja 2006. štetila tribunalu, Brammertz je kazao da je za žrtve to teško podnošljivo, a za pravdu u regionu ekstremno vrijedno žaljenja što bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije nije bio osuđen kao arhitekta zločina.

  • Karadžić je druga šansa. Mi smo toga svjesni, ali bez hapšenja Mladića, uvjeren sam, bit će teško, smatra Brammertz.