Londonska štampa
0

Hapšenje koje je zapanjilo svijet

FENA
Radovan Karadžić alias Dragan Dabić, duge sijede brade i kose, krasi naslovne strane svih londonskih dnevnika koji posvećuju brojne izvještaje, analize i komentare hapšenju bivšeg predsjednika RS i jednog od dvojice najtraženijih haških optuženika.

Financial times piše da su američke i britanske obavještajne službe pomogle u hvatanju Radovana Karadžića, usprkos tome što je, zahvaljujući odličnoj kamuflaži bio praktično neprepoznatljiv.

Zvaničnici u Beogradu potvrdili su da su nadležne srpske službe prije nekoliko sedmica od jedne strane agencije dobile dojavu i da su po njoj postupile čim je predsjednik Tadić na čelo BIA postavio svog čovjeka.

Pozivajući se na izvore bliske zapadnim obavještajnim službama, FT piše da su američke i britanske agencije, kako uređajima tako i ljudstvom na terenu, tijesno sarađivale u traganju za Karadžićem.

Mnogo puta su mu bile na tragu, ali im je uvijek u posljednjem trenutku izmicao. Možda zato što je uživao zaštitu ljudi iz samog vrha. Čini se da se to sada promijenilo, piše FT.

Isti list u uredničkom komentaru ocjenjuje da je hapšenje Radovana Karadžića veliki uspjeh proevropskog predsjednika Borisa Tadića i liberalne vlade koja je zamijenila prethodni nacionalistički kabinet.

EU sada treba da aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da razmotri mogućnost da Srbiji da status kandidata za članstvo. Sve to će pomoći Beogradu da se pomiri s gubitkom Kosova.

Ali, na duži rok, general Mladić mora da bude uhvaćen prije nego što se Srbija uopće približi punopravnom članstvu, zaključuje FT.

I ostali londonski dnevnici, u uredničkim komentarima, ocjenjuju da je stav EU presudno utjecao na odluku vlasti u Beogradu da uhapse bivšeg predsjednika RS.

Independent ocjenjuje da hapšenje Karadžića pokazuje sve prednosti djelovanja EU kao "meke sile".

Mamac članstva vodi one koji tome teže u socijalne, zakonodavne, ali i političke promjene.

Ocjenjujući da lišavanje slobode Radovana Karadžića označava konačan razlaz Srbije sa nacionalizmom, Independent dodaje da je Srbija, težeći prosperitetu, pragmatizam stavila ispred dostojanstva.

Prije nego što stigne do kraja puta, mora da uhapsi Mladića i tek tada EU može da počne da primjenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i da Srbiji da status kandidat za članstvo.

To bi bio zaista veliki trijumf za EU, zaključuje Independent.

Guardian smatra da su stalni evropski pritisak na Beograd i mamac pridruživanja omogućili da se postigne ono što NATO-u nije uspjelo, usprkos jednoj od najdužih i najskupljih potjera u historiji tog saveza.

Hapšenje Karadžića je, po mišljenju tog lista, pobjeda opredjeljenja EU da blagim podsticajima, ali i silom, utiče na promjenu ponašanja neke zemlje.

Times ocjenjuje da je nepopustljivi stav EU po pitanju saradnje s Haškim tribunalom ohrabrio predsjednika Tadića da, usprkos protivljenju domaće javnosti, uhapsi Karadžića.

EU mora da nađe delikatnu ravnotežu između aplaudiranja Beogradu zbog privođenja Karadžića i insistiranja na hapšenju Mladića.

Izručenje bivšeg komandanta armije bosanskih Srba je najmanje što Srbija treba da učini pre dobijanja statusa kandidata za članstvo, smatra Times.

Kolumnista Guardiana Simon Jenkins piše da je, kada su ratni zločini u pitanju, uvijek bolje da pokajanje potekne iz same zemlje, umjesto da se nameće spolja. To je razlog što su mnogi Srbi željeli da se Slobodanu Miloševiću sudi u Srbiji. Izručenje - više trgovina, nego pravda

Umjesto toga, dodaje Jenkins, srpski lideri su ga izručili Haškom tribunalu u nadi da će uživati blagodati članstva u EU, koja se nije ostvarila. Domaća pravda sigurniji je put ka pomirenju i zato je Karadžiću trebalo da sudi njegov narod.

Ovako, njegovo izručenje Haagu je više trgovina nego pravda.

Srbija je u ovoj priči uradila što se od nje tražilo - odslužila je svoje u čistilištu, a njena dugoročna stabilnost od ključnog je značaja za budućnost Balkana.

Zapad ima jasan interes da joj pomogne da stane na noge. Što pre, to bolje, piše Simon Jenkins u Guardianu.