Serge Brammertz
0

Hapšenje Karadžića značajno za žrtve i za pravdu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Hapšenje Radovana Karadžića je veoma značajno za žrtve koje su morale predugo čekati na ovaj dan. Važno je i za međunarodnu pravdu, jer se ovim jasno pokazuje da hapšenju bjegunaca nema alternative i da za bjegunce nema sigurnog mjesta", izjavio je novinarima glavni tužilac Međunarodnog klriviččnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz, saopćeno je u srijedu iz ICTY-a.

On je podsjetio da je Karadžić, bivši vođa bosanskih Srba, u Haagu kako bi mu se sudilo za zločine počinjene za vrijeme sukoba u BiH početkom 1990-ih. Optužen je za najteže zločine u međunarodnom pravu – genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Tereti se za etničko čišćenje nesrba s velikih područja u Bosni i Hercegovini, počinjeno kroz zločine koji se navode u optužnici. Tereti se za terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva kroz kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja. Tereti se i za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995., kada je ubijeno skoro 8.000 Bošnjaka. Osim toga, tereti se i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN-a i vojnih posmatrača.

Tužilaštvo, istaknuo je, namjerava da krivično goni Radovana Karadžića po tim optužbama.

"Moj tim trenutno pregleda optužnicu koja je posljednji put izmijenjena i dopunjena 2000. godine. Osigurat ćemo da ona odražava važeće pravo, utvrđene činjenice i dokaze prikupljene tokom prethodnih osam godina. Kao i sva suđenja pred Međunarodnim sudom i ovo će biti složeno. Kako bi dokazalo njegovu odgovornost za ova teška krivična djela, Tužilaštvo će morati da predoči veliku količinu dokaza, uključujući svjedočenje mnogih svjedoka. Uz puno poštovanje prava na odbranu, namjeravamo da izvedemo dokaze optužbe na najefikasniji način", izjavio je Brammertz.

Glavni tužilac ICTY-a odao je puno priznanje vlastima Srbije za hapšenje Radovana Karadžića.

"Ovo hapšenje je veliki uspjeh u saradnji s ICTY-em. Posebno bih pomenuo Savjet za nacionalnu bezbjednost, Akcioni tim Srbije za praćenje bjegunaca i Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu. Radujem se susretu sa predstavnicima vlasti u Beogradu u narednih nekoliko nedjelja i nadam se da će saradnja Srbije dovesti i do hapšenja preostale dvojice bjegunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića", izjavio je Brammertz.

"Bez tih hapšenja ne možemo uspješno okončati naš mandat. Da bismo to postigli, i dalje ćemo se oslanjati i na podršku međunarodne zajednice i nevladinih organizacija", zaključio je Brammertz i izrazio zahvalnost novinarima za praćenje aktivnosti suda, istovremeno izražavajući nadu da će medijski pokrivati suđenje Karadžiću, kao i sva preostala suđenja do isteka mandata ICTY-a.