{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hapšenje Karadžića veliki korak ka pomirenju u regiji

F
23.7.2008. u 14:16
0
0
Hapšenje Karadžića veliki korak ka pomirenju u regiji
0
Hapšenje Karadžića veliki korak ka pomirenju u regiji
Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, nakon što je uhapšen ratni vođa bosanskih Srba, izjavila je da se radi o velikom koraku ka pomirenju u regiji.
"Ovo je izuzetno značajan događaj. Hapšenje Karadžića trebalo se dogoditi davno prije, ali činjenica da se doista dogodilo vrlo je važna za Bošnjake i one koji su patili kao rezultat Karadžićeve politike", kazala je Albright za Glas Amerike.

Državni tajnik u doba predsjednika Georgea Herberta Walkera Busha, Lawrence Eagleburger, kaže da hapšenje Radovana Karadžića predstavlja važan korak naprijed međunarodne pravde.

"Vjerujem da je on jedan od posljednjih jadnika koji su još uvijek na slobodi. Nakon hapšenja i kasnije smrti Slobodana Miloševića mislim da je Karadžić čovjek koji najviše zaslužuje da bude uhapšen i kažnjen."

Tribunal za ratne zločine na području bivše Jugoslavije utemeljen je 1993. godine dok je Madeleine Albright bila ambasadorica Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima. Ona kaže:

"Svrha suda bila je da budemo u mogućnosti pripisati individualnu krivnju i izbjeći kolektivnu krivnju. Svi Srbi nisu odgovorni za etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti prema Bošnjacima. Ovo je način da kreatori i izvršitelji te politike budu odgovorni. Jasno je da još treba uhapsiti i izručiti Ratka Mladića."

Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, te bivši vođa hrvatskih Srba Goran Hadžić još uvijek se nalaze na slobodi. Srbija se nalazi pod pritiskom Evropske unije da izruči ove osumnjičenike. Evropska unija je saopćila da bi hapšenje Karadžića moglo otvoriti put ka mogućem članstvu Srbije u Uniji.

Lawrence Eagleburger kaže da će hapšenje Karadžića pomoći Srbiji.

"Ako Srbija želi ponovno zauzeti svoje mjesto u svjetskog zajednici, te poboljšati odnose sa zapadnim Evropljanima i Sjedinjenim Državama – naročito Sjedinjenim Državama – onda mislim da su shvatili da nešto moraju poduzeti."

Nacionalističke stranke oslabile su u Srbiji kad je prozapadna vlada preuzela vlast prošlog mjeseca. Državna tajnica Madeleine Albright kaže da hapšenje Karadžića pokazuje da je Beograd spreman udaljiti se od svoje nacionalističke prošlosti.

"Doista se nadam da je izbor Borisa Tadića na dužnost predsjednika bio utemeljen na ideji da Srbi žele krenuti naprijed i ne osvrtati se na prošlost. Valja vidjeti kako će većina Srba reagirati na ovo. Jasno je da postoje ultranacionalisti koji su već izrekli svoje protivljenje no vjerujem da Srbi ipak žele krenuti naprijed."

Očekuje se da će Radovan Karadžić biti izručen Haškom tribunalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: