Svijet
0

Hapšenja u Turskoj zbog planiranja ubistva Orhana Pamuka

FENA
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Vođa turske nacionalističke stranke, novinarski veteran i akademik uhapšeni su zbog navodnog planiranja ubistva književnika Orhana Pamuka, prvog turskog laureata Nobelove nagrade, javili su u petak turski mediji.

Dogu Perincek, vođa Radničke partije, novinarski veteran Ilhan Selcuk i Kemal Alemdaroglu, bivši rektor Istanbulskog univerziteta, u pritvoru su i trebali bi se pojaviti pred javnim tužiocem, javila je novinska agencija Anadolija.

Novinska agencije nije konkretizirala optužbe protiv njih, ali je javila da su pritvoreni zbog njihove navodne ulogge u ultranacionalističkoj uroti da se ubiju Pamuk i visoki kurdski lideri.

Policija je također zaplijenila dokumente i software iz televizijske stanice koju djelimično posjeduje Pernicekova stranka, javila je novinska agencija IP.

Još 13 ljudi, među kojima su general i penzionisani pukovnik, uhapšeni su zbog navodne urote.

Sudeći po izvještajima turskih medija, osumnjičeni su htjeli ubiti Pamuka, proislamističkog novinara Fehmija Korua i kurdske političare Leylu Zanu, Osmana Baydemira i Ahmeta Turka.

Uprkos međunarodnoj slavi, Pamuk je glasni kritičar tema koje su odavno nacionalni tabui, što mu je dalo etiketu odmetnika i izdajnika, uključujući pitanje masovnog ubistva Jermena pod Otomanskim carstvom, te tekući sukob s Kurdima na jugoistoku zemlje.

U medijskim izvještajima se navodi da je planove navodno skovala "ultranacionalistička" grupa za koju se smatra da je povezana sa snagama sigurnosti.