{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hapšenja novinara u Karachiju

F
20.11.2007. u 15:10
0
0
Hapšenja novinara u Karachiju
0
Hapšenja novinara u Karachiju
Pakistanski policajci su u utorak zasuli udarcima palica novinare i aktiviste za ljudska prava koji su u Karachiju protestirali protiv vanrednog stanja i sputavanja slobode štampe. Najmanje 10 novinara je uhapšeno, dok su ostali zadobili otvorene rane po glavi, javio je AFP.
Oko 200 medijskih profesionalaca i članova organizacija za zaštitu ljudskih prava okupilo se pred Klubom štampe u Karachiju u znak protesta protiv mjera kojima je znatno smanjena sloboda štampe i koje je nametnuo predsjednik Pervez Musharraf uvodeći vanredno stanje 3. novembra.

Kada su demonstranti pokušali ukloniti ograde koje su sprečavale pristup zgradama u kojim se nalazi rezidencija guvernera pokrajine Sind, a čiji je glavni grad Karachi, policajci su se okomili na njih i žestoko ih izudarali palicama.

Među uhapšenim je predsjednik saveza novinara u Karachiju Shamim-ur-Rehman, kao i predsjednik Kluba štampe Sabih Uddin Ghousi.

Jedan policijski oficir je izjavio da su njegovi ljudi dobili naredbu da spriječe svaki upad u zaštitnu zonu oko guvernerove rezidencije.

Novinari svakodnevno demonstriraju u svim velikim gradovima tražeći vraćanje sloboda.

Vanredno stanje je omogućilo vlastima da ostave bez antene mnoge privatne televizije koje su im nisu naklonjene i kazne teškim kaznama svakoga ko objavljuje tekstove i emisije u kojim je oklevetan predsjednik Musharraf, vlada i vojska, ali se ne precizira šta bi sve u ovom slučaju moglo da bude "kleveta".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: