Svijet
0

Haos u Somaliji, narod bježi iz Mogadiša

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Somalija tone u haos a stanovništvo Mogadiša bježi od borbi u "neprekidnim kolonama", saopćile su u utorak u Ženevi humanitarne organizacije Ujedinjenih naroda i međunarodni Crveni križ.

Najmanje 321.000 osoba je raseljena od početka februara zbog stalnih borbi u Mogadišu, a egzodus se nastavlja, saopćila je glasnogovornica visokog komesarijata UN-a za izbjeglice Jennifer Pagonis.

"Neprekidne povorke ljudi kreću se na putu između Mogadiša i Afgooye, 30 kilometara zapadno od glavnoga grada, u pojačanom haosu", dodala je ona na konferenciji za štampu.

"Izgladnjelu i bijesnu masu je sve teže kontrolirati, što otežava raspodjelu pomoći", upozorila je glasnogovornica Crvenog križa, procijenivši da se više od 40.000 raseljenih lica okupilo u regionu Afgooye.

"Teško je pratiti situaciju i dijeliti pomoć zbog prevelike nesigurnosti i blokiranih puteva", saopćila je glasnogovornica Unicefa Veronique Taveau (Veronik Tavo). Ona je posebno insistirala na "krajnjoj zabrinutosti" agencije UN-a zadužene za zaštitu djece.