Prvi put od 1923. godine
2

Haos u američkom Kongresu: Republikanci u tri uzastopna glasanja nisu uspjeli izabrati predsjedavajućeg

S. Š. U.
Kandidat za šefa Kongresa Kevin McCarthy (Foto: EPA-EFE)
Kandidat za šefa Kongresa Kevin McCarthy (Foto: EPA-EFE)
Na dan političke drame kakva u Kongresu nije viđena skoro cijelo stoljeće, republikanski lider Kevin McCarthy više puta nije uspio biti izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma SAD-a.

Dom je prekinuo zasjedanje, ne izabravši nakon glasanja predsjedavajućeg prvi put od 1923. godine.

Početak rada novog Kongresa trebao je biti pobjednički za Republikansku stranku koja je preuzela kontrolu nad donjim domom nakon izbora u novembru.

Umjesto toga, McCarthy se suočio sa pobunom unutar svojih redova i ušao u historiju iz sasvim pogrešnih razloga.

Kalifornijski kongresmen je do sada izgubio tokom tri uzastopna glasanja za predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a nejasno je kakav bi mogao biti njegov put do pobjede na ponovnom glasanju zakazanom za narednu srijedu.

Prema pravilima, zastupnici moraju nastaviti glasati sve dok neko od kandidata ne osvoji većinu glasova.

McCarthyjeva većina od 222 zastupnika omogućava utjecaj skupini tvrdolinijaša koji žele promjenu pravila koja bi omogućila snažniju kontrolu nad predsjednikom Predstavničkog doma, no on tokom tri uzastopna glssanja nije uspio dobiti potrebnih 218 glasova potvrde na mjesto vođe tog doma.

Kalifornijski zastupnik kazao je da ga je nazvao i bivši američki predsjednik Donald Trump koji mu je ponudio svoju podršku.

Odgađanje izbora šefa Predstavničkog doma onemogućava brzo preuzimanje nadzora nad istragama koje provodi Bijela kuća kao i zakonodavnim prioritetima koji uključuju privredu, energetsku neovisnost SAD-a i sigurnost granica.