Svijet
0

Haos se širi cestama Evrope

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog visokih cijena goriva na mnogim evropskim cestama vlada haos. Štrajkaju deseci hiljada španskih vozača, a protest se širi Francuskom i Portugalom. Širi se i panika zbog teškoća u opskrbi hranom, najviše upravo u cestovno udaljenom Portugalu.

Vozi polako, novo je, neočekivano pravilo španskih vozača kamiona. Brzinom puža kreću se kamioni, naravno, namjerno, remeteći tako promet glavnim cestovnim arterijama koje vode prema svim velikim gradovima Španije - Madridu, Barceloni, Sevilli, Alicanteu...

Drugi je dan nacionalnog protesta vlasnika kamiona koji se ne mogu pomiriti s previsokim cijenama goriva. Cijena dizela, o kojem ovise, ove je godine rasla 20 posto.

Kamioni su blokirali i granicu s Francuskom. Propuštaju se samo automobili.

Predstavnici sindikata vozača kamiona "Fenadismer", okuplja ih 90 hiljada i, navodno, svi sudjeluju u protestu, od vlade traže nametanje minimalnih cijena za prijevoz. Premijer Jose Luis Zapatero, koji je otkazao sve ostale obveze, to odbija. Nudi im hitan kredit i mogućnost prijevremene mirovine.

I dok pregovori i protesti traju, zemlja ostaje bez namirnica. Neke benzinske crpke u Madridu i na sjeveroistoku Katalonije već su ostale bez goriva.

Protestiraju i prijevoznici Portugala, Škotske, Bugarske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, ribari Italije, Španije, prenosi HRT.

Nakon Liegea i Anversa i u Monsu u Belgiji oko 15 hiljada ljudi na ulicama protestira protiv visokih cijena goriva, ali i života općenito, ipak za sve kriveći nedjelotvornost vlade.

Visoke cijena dizela ali i ribarska politika Evropske unije izazvali su protest irskih ribara. Svojim kočama su zatvorili glavni ulaz u luku Cork, sprečavajući isplovljavanje i uplovljavanje u nju.