Rat prešao granicu
142

Haos na zapadu Rusije: Napadi dronovima i bombardovanje više regija

F. H.
Ostaci fragmenta ukrajinskog projektila (Foto: Twitter / Nexta.tv)
Ostaci fragmenta ukrajinskog projektila (Foto: Twitter / Nexta.tv)
Nekoliko ruskih guvernera izvijestilo je o napadima na njihove regije u petak, dok se rat širi s ukrajinskih granica na ruski teritorij. Dvije bespilotne letjelice napale su pogone za gorivo i energiju u Smolensku u zapadnoj Rusiji u petak rano ujutro

Guverner oblasti Smolenska Vasily Anokhin napisao je na Telegramu da nema izvještaja o žrtvama ili "kritičnoj šteti". Naveo je da su dvije bespilotne letjelice dugog dometa pogodile sela Peresna i Divasy oko 3 sata ujutro.

Lokalni dužnosnici u nekoliko ruskih regija koje graniče s Ukrajinom izvijestili su o granatiranju, uključujući Brjansk, gdje je guverner Aleksandr Bogomaz direktno okrivio Ukrajinske oružane snage (AFU).

“AFU su granatirale selo Novaya Pogoshch, okrug Suzemsky. Žrtava nije bilo. Od granatiranja se zapalila porodična kuća. Operativne službe rade na licu mjesta. Jedna kuća također se zapalila od granatiranja u gradu Lomakovka", kazao je.

Obližnje pogranično područje Belgoroda kontinuirano je granatirano, navodno od ukrajinskih snaga, prema guverneru.

Guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je 2.500 ljudi premješteno u privremeni smještaj kako bi se sklonili od granatiranja.

“Naravno da uvjeti nisu laki. Nije lako utoliko što su to golemi sportski objekti u kojima ima na stotine kreveta na kojima spavaju odrasli i mali, stariji i mladi”, napisao je Gladkov na Telegramu.

Gladkov je u četvrtak na Telegramu rekao da je u regiji prošlog dana došlo do desetak napada, sa štetom na cestama, imovini i vozilima. Većina napada bila je iz artiljerije i minobacača, s izvještajima o ranjenima, ali niko nije poginuo.

U Belgorodu je posljednjih dana došlo do porasta nasilja, nakon prošlosedmičnog napada ruskih disidenata. Ukrajinski dužnosnici zanijekali su direktnu upletenost, rekavši da su borci djelovali nezavisno.

U četvrtak su ruski državljani protiv Putina tvrdili da se ponovno bore unutar ruskog teritorija, što je moskovska vojska demantovala.