Poginule najmanje 102 osobe
0

Haos na ulicama Egipta se nastavlja

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Najmanje 102 osobe poginule su tokom žestokih antivladinih protesta koji su u Egiptu izbili u utorak, a samo u subotu život su u uličnim neredima izgubile 33 osobe, saopćili su sigurnosni i medicinski izvori.

U mjestu Beni Suef, oko 140 kilometara južno od Kaira, prijavljeno je još desetero mrtvih, čime se broj ubijenih u ovom gradu u kome su demonstranti pokušali zapaliti policijsku stanicu tokom subote popeo na 22 žrtve.

Prema prethodnom izvještaju, tokom petodnevnih protesta u Egiptu život su izgubile najmanje 92 osobe, uključujući i troje poginulih u Kairu, troje u blizini granice s Gazom, a još petero u Ismailiji na zapadnoj obali Sueskog kanala, prenijela je agencija AFP.

Najkrvaviji dan protesta bio je petak, kada su poginule 62 osobe, od kojih 35 u Kairu, dok je u četvrtak život izgubilo njih sedmero. U uličnim sukobima protekle sedmice povrijeđeno je nekoliko hiljada ljudi.

Kako javljaju svjetski mediji, haos na ulicama egipatskih gradova se nastavlja. Državna televizija objavila je da je tokom sukoba izvršeno najmanje 60 silovanja, kao i da su demonstranti upali u bolnicu za djecu oboljelu od raka.

Demonstranti koji se protive režimu predsjednika Hosnija Mubaraka podmetnuli su požar u sjedište Porezne službe u blizini zgrade ministarstva unutarnjih poslova i druge zgrade vlade u centru Kaira.

Grupe lopova upale su i u čuveni Egipatski muzej u Kairu, otkinule glave dvjema mumijama i uništile desetak manjih eksponata prije nego što su ih zaustavili naoružani vojnici.

Glavni kustos muzeja Zahi Havas rekao je da vandali nisu uspeli ukrasti antikvitete, a dragocjenu kolekciju sada čuva vojska.